Topnyheder

Cirkus Arenas elefanter skal til Italien for at optræde - det møder kritik

Når cirkussæsonen er slut i Danmark, bliver Cirkus Arenas elefanter kørt til udlandet for at optræde - sommetider over 1.000 km. Det møder kritik fra World Animal Protection.

I 2015 var det nær gået helt galt, da turister overværede Cirkus Arenas elefanter bade på stranden, hvorefter en af elefanterne angreb en bil. Se videoen herover

Selvom cirkussæsonen slutter i efteråret, betyder det ikke, at dyrene nødvendigvis holder fri. Cirkus Arena fragter nemlig sine elefanter til lande i Europa, for at de kan optræde i vinterhalvåret. I år går turen til Piemonte i Norditalien - en tur på ca. 1.400 km. De forgangne år har de optrådt i Rumænien, Frankrig, Polen og på Sicilien. Det oplyser World Animal Protection (Wap) i en pressemeddelelse.

Foreningen finder det problematisk, at elefanterne lever en omskiftelig tilværelse, hvor de typisk flyttes op til 100 gange i løbet af en dansk cirkussæson, før de så turnerer videre i udlandet.

- Det er ikke muligt for elefanter at leve et godt liv i et omrejsende cirkus, hvor de konstant flyttes og lever på meget begrænset plads – der er ingen måde, man kan retfærdiggøre det på og kalde det for god trivsel for elefanterne. Det lever ganske enkelt ikke op til dyrenes komplekse behov, siger Jan Schmidt-Burbach, dyrlæge og ekspert i vilde dyr hos World Animal Protection.

Wap peger desuden på, at elefanterne - fordi de er cirkusdyr - ikke er omfattet af EU's transportforordning, som stiller en række krav til transport af dyr.

Cirkus Arena svarer på kritikken

Cirkus Arena glæder sig over den fokus, der er på dyrevelfærd, men er helt uenig i Waps kritik. Ifølge turnéchef Klaus Jochumsen er det først og fremmest vigtigt, at dyrene er rolige, for at det kan lade sig gøre at optræde med dem.

- I Cirkus Arena lever vi så at sige sammen med vores dyr, og deres behov kommer altid i første række. Det siger derfor sig selv, at vi naturligvis aldrig vil kunne finde på at udsætte vores dyr for situationer, hvor dette ikke tilgodeses, siger Klaus Jochumsen til Globalen.

Han siger desuden, at elefanterne er vant til at blive transporteret, og at turen ikke foregår uden pauser, så elefanterne får mulighed for at komme ud. Derudover ser han det som positivt, at de kan være i det lunere italienske vejr frem for det danske, eftersom de så får mulighed for at gå på fold frem for at være i opvarmede stalde i Danmark.

Han forsikrer, at elefanterne bliver tilset af dyrlæger i forbindelse med turen, og at alt har været, som det skulle være.

- Vi går ind for og overholder alle de regler, der er, for at sikre dyrene nogle gode forhold jævnfør Dyreværnsloven, da vi holder meget af vores dyr, siger han.

Forbud i Italien - og måske i Danmark

Det kan dog blive en af de sidste ture til Italien for cirkuselefanterne. Landets politikere har netop vedtaget at udfase brugen af dyr i cirkusser og shows, og flere lande verden over har de seneste år vedtaget eller taler om at indføre lignende forbud.

Der tegner sig nu også et flertal blandt de danske politikere, da samtlige partier med undtagelse af Venstre, Liberal Alliance og Konservative har åbnet for et muligt forbud mod elefanter i omrejsende cirkusser. Danmark har et delvist forbud mod vilde dyr i omrejsende shows, men det er stadig muligt at bruge elefanter, søløver og zebraer på dispensation.

Cirkus Arena var i vælten i 2015, da en af cirkussets elefanter angreb en bil efter en situation, hvor elefanterne havde badet på en offentlig strand, og de tilsyneladende ikke ville lystre. Cirkus Arenas direktør, Benny Berdino, erkendte efterfølgende over for TV 2, at en af de ansatte havde slået elefanten i "en paniksituation", og at det formentlig var det, der fremprovokerede elefantens voldsomme reaktion.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE