Topnyheder

Briterne vedtager, at dyr ikke er følende væsener

I EU's lovgivning anerkender man dyr som følende væsener. Men i forbindelse med brexit har det britiske parlament vedtaget, at den anerkendelse ikke skal indgå i britisk lov.

De britiske politikere har besluttet ikke at anerkende dyr som følende væsener i lovgivningen. Foto: Pixabay

Det britiske farvel til EU er samtidig et farvel til anerkendelsen af, at dyr er følende væsener - 'sentient beings'. Det skriver thelondoneconomic.com.

I forbindelse med brexit vil en stor del af EU's lov om dyr følge med over i den britiske, men parlamentet har vedtaget at udelade ovennævnte formulering.

Det møder skarp kritik fra bl.a. naturfotografen Richard Bowler. I et Facebook-opslag skriver han bl.a.:

- Forskning viser i stigende grad intelligens og følelser hos dyr, men alligevel har vores regering igen valgt at ignorere det. Der kan kun være én årsag til at fornægte anerkendelsen af, at dyr er følende væsener, og det er, så man kan udnytte dem.

Også Marc Bekoff, professor emeritus i økologi og evolutionærbiologi ved University of Colorado, USA, er kritisk.

- Jeg mener, at det er en absurd antividenskabelig beslutning, der ignorerer så meget forskning, der klart viser, at andre dyr er følende væsener, skriver han i en mail til Globalen.

Forskningen siger, at dyr føler

I 2012 underskrev en række forskere 'The Cambridge Declaration on Consciousness', der på baggrund af den eksisterende forskning netop konkluderer, at dyr er følende væsener.

Et af argumenterne, der blev fremsat i forbindelse med den politiske debat var, at anerkendelsen allerede er dækket af dyrevelfærdsloven fra 2006. Det afviser den britiske dyreværnsorganisation RSPCA imidlertid; hverken 'sentience' eller 'sentient' er nævnt i loven, og loven dækker ikke engang over alle dyr, udtaler organisationen ifølge thelondoneconomic.com.

RSPCA's leder for public affairs, David Bowles, siger endvidere til Farming UK, at beslutningen er "chokerende".

Til The Independent siger Nick Palmer, politisk chef for dyreværnsorganisationen Compassion in World Farming:

- Hvordan kan Storbritannien blive anset som en leder inden for dyrevelfærd, når denne lov ikke kan garantere, at dyr fortsat vil blive anset som følende væsener?

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE