Topnyheder

Videooptagelser: Høner koges levende på slagteri

Høner på et australsk slagteri blev ført gennem kogende vand, mens de var ved fuld bevidsthed. Slagteriet kunne fortsætte driften, selv efter myndighederne blev kontaktet.

Se de afslørende optagelser i videoen herover

Utilstrækkelig bedøvelse førte til, at flere høner var ved bevidsthed, da de blev ført gennem kogende vand på et australsk slagteri i Melbourne. Det viser skjulte optagelser fra en flok dyreværnsforkæmpere, og som ABC News er kommet i besiddelse af.

- Optagelserne er ekstremt horrible og rædselsvækkende at se, siger specialist i kyllingevelfærd hos dyreværnsorganisationen RSPCA Kate Hartcher til ABC News.

Slagteriet slagter udtjente høner, der ikke længere lægger nok æg. Det sker, når de er omkring 18 måneder.

- Jeg vil have, at folk, der spiser æg, ser det, så de ved, hvad der helt præcis sker med pigerne (hønerne, red.), siger Tamara Kenneally, en af dyreværnsforkæmperne, til ABC News.

De relevante myndigheder blev efterfølgende underrettet og tog kontakt til slagteriet, som trods omstændighederne kunne fortsætte den daglige drift. Der blev ikke iværksat en formel undersøgelse, da myndighedens udsendte var tilfredse med de tiltag, som slagteriets ledelse valgte at tage for at dæmme op for problemet. I slagteprocessen er det meningen, at fjerkræ skal blive bedøvet med stød, hvorefter de får skåret halsen over og ført gennem kogende vand, så man kan fjerne deres fjer.

De manglende konsekvenser møder kritik fra RSPCA, der mener, at slagteriet burde være lukket omgående, mens sagen blev undersøgt nærmere. Det er ikke lykkedes ABC at få en kommentar fra slagteriet.

Kritik af dansk slagtemetode

Mange lande - heriblandt Danmark - bruger strømbad som metode til at bedøve kyllingerne - en metode, som møder kritik; nok er den omkostningseffektiv og kan i teorien virke, men nogle forskere har påpeget problemer i praksis, hvilket Globalen omtalte i en artikel sidste år.

Problemet med metoden er, at for meget strøm vil ødelægge kødet, mens for lidt ikke bedøver dyret tilstrækkeligt - derfor skal den helt rette indstilling findes, og her er man bl.a. afhængig af, at kyllingerne er nøjagtig lige store.

Også RSPCA og Dyrenes Beskyttelse er kritiske over for metoden.

- Der er mange problemer med strømbad, jf. Efsa (EU's fødevareagentur, red.) og Dyrenes Beskyttelses høringssvar, bl.a. vedrørende ophængning, stød og el-parametre. De rigtige gasblandinger vil kunne være attraktive alternativer, sagde dyrlæge Søren Kent Pedersen, projektleder med fokus på aflivning, fra Dyrenes Beskyttelse sidste år til Globalen.

Kristian Mortensen, kommunikationschef hos et af Danmarks største fjerkræslagterier HKScan, forklarede dengang, at alle kyllinger, der leveres, skal være ens i størrelse, så man undgår, at nogle er for små og ikke rammer vandet.

- Vi er bekendt med kritikken af metoden, men det er vigtigt at pointere, at vi altid overvejer alle muligheder, der foreligger i vores branche. Vi er superafhængige af at følge med tiden, så vi er selvfølgelig altid orienteret om vores alternativer. Med hensyn til bedøvelse vurderer vi, at strømbadet er den bedste metode for os, sagde han.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE