Topnyheder

Skotland styrer mod 100 pct. ren el i 2020

Den grønne omstilling er hastigt undervejs i Skotland, der er godt på vej mod målsætningen om, at landet om tre år producerer lige så meget ren el, som borgerne forbruger.

Skotland er på vej til at producere så meget grøn strøm, at det vil kunne forsyne landets elforbrug. Foto: Pixabay

For 15 år siden kom blot 10 pct. af den skotske strøm fra vedvarende energikilder. Tallet er nu steget til 60 pct., og udviklingen går så stærkt, at landets ambitiøse målsætning om, at det skal producere, hvad der svarer til 100 pct. af sit elforbrug fra vedvarende kilder, er inden for rækkevidde.

Det skriver irishtimes.com, som har dækket et klimamøde, der forleden blev afholdt i Irland, hvor også Danmarks tidligere klimaminister Connie Hedegaard var til stede.

Her forklarede professor Andy Kerr, leder af Edinburgh Centre for Carbon Innovation, om Skotland klimapolitik, og hvordan landets politikere har samarbejdet ambitiøst om en grøn politik, uden at det har skadet økonomien.

Stor opbakning til grøn omstilling

I Skotland er der generelt stor opbakning til en grøn omstilling - både blandt et stort flertal befolkningen og på tværs af partierne. Det var således et enigt skotsk folketing, der i 2009 besluttede sig for at sætte højere klimaambitioner, end den britiske regering havde. Briterne besluttede sig for en CO2-reduktion på 32 pct. i 2020 i forhold til 1990 - skotterne valgte at forhøje tallet til 42 pct.

Allerede i 2014, altså seks år før tid, blev dette mål nået - og overgået med 4 procentpoint. Det negative strejf ved solstrålehistorien er dog, at global opvarmning spillede en rolle, idet varmere vintre har betydet et lavere varmeforbrug i de skotske hjem.

Ud over at Skotland i 2020 vil producere samme mængde grøn strøm, som landets borgere forbruger, skal 11 pct. af varmen også genereres af vedvarende kilder. 2030-målsætningen lyder, at halvdelen af landets samlede energiforbrug skal komme fra vedvarende kilder.

Det er især vindmøller, der leverer den rene strøm i Skotland, og bl.a. danske Vestas har produceret vindmøller hertil. Det er samtidig den energiform, der nyder størst opbakning fra den skotske befolkning, efter hydroenergi ifølge en meningsmåling fra 2013. Her svarede over 60 pct. af skotterne også, at de ønskede en udbygning af vindmøllefarmene.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE