Topnyheder

Stor forskningsrapport: Global opvarming ér vores skyld - og det står slemt til

Over 50 forskere står bag en ny rapport, der med stor sikkerhed konkluderer, at mennesket er skyld i den globale opvarmning. Trump-administrationen har godkendt rapporten.

Den globale opvarmning og havets stigning sker i et usædvanligt tempo, lyder det i en ny rapport fra over 50 forskere. Foto: Pixabay

Det er "ekstremt sandsynligt", at den globale opvarmning stort set udelukkende er forårsaget af menneskets aktiviteter; udledningen af drivhusgasser og fældning af skov.

Sådan lyder en af konklusionerne i en stor videnskabelig rapport udarbejdet af over 50 amerikanske forskere under den amerikanske regering. Rapporten er tilmed godkendt af den ellers klimaskeptiske Trump-administration.

- Med hensyn til den opvarmning vi har set det forgangne århundrede, er der ikke nogen overbevisende alternativ forklaring, der kan understøttes af de observationelle beviser, skriver forskerne.

De anslår, at menneskets udledning af drivhusgasser er skyld i 92-123 pct. af den opvarmning, man har målt fra 1951-2010 - hverken solens eller vulkanisk aktivitet kan forklare opvarmningen. Når procenttallet kan være over 100 pct. skyldes det, at klodens gennemsnitstemperatur faktisk kunne være faldet marginalt, havde det ikke været for os.

Dermed giver forskerne et klart svar i debatten om, hvor stor en del af opvarmningen skyldes menneskets aktiviteter, og hvor meget der er naturens egne processer.

I rapporten fremlægger forskerne også, hvordan klimaets og havets tilstand er i dag, og hvordan fremtiden tegner. På baggrund af den eksisterende forskning vurderer de, at havet i dette århundrede kommer til at stige mindst 30 cm og i værste fald 2,4 meter.

Siden 1900 er det steget med omtrent 20 cm, og næsten halvdelen af stigningen er sket siden 1990'erne, hvilket viser, at stigningen er accelereret. En så hurtig havstigning er ikke forekommet i mindst 2.800 år, skriver forskerne, som forventer en stigning på "mindst adskillige inches (1 inch = 2,4 cm, red.) inden for de næste 15 år".

Den øgede mængde CO2 og det ændrede klima har også påvirket havets tilstand; forsuringen af det er ikke set lige i 66 millioner år, og samtidig har opvarmningen af havet ført til et lavere iltindhold.

Vi styrer mod worst-case scenario

FN's klimapanel og forskere verden over arbejder ud fra en række scenarier, der illustrerer, hvordan klimaet kan blive, alt efter hvor meget CO2 vi udleder. Ser man på udviklingen af atmosfærens CO2-indhold siden år 2000, styrer vi lige nu mod "worst-case scenario", og den nuværende udledning af drivhusgasser er formentlig ikke set lignende i mindst 50 millioner år.

Dermed skyder forskerne endnu myte til jorden, nemlig at de nuværende klimaforandringer ikke er værd at tage sig af, fordi klimaet jo altid har ændret sig. Imidlertid stiger CO2-niveauet og temperaturerne så hurtigt, at man ikke kan sammenligne det med fortidens opvarmende perioder.

Siden 1901 er temperaturen steget med ca. 1 grad celsius. I klimaaftalen fra Paris aftalte verdens nationer, at den globale opvarmning skulle holdes under 2 grader celsius. Lykkedes det ikke, kan vi gå en uvis fremtid i møde, lyder advarslen i rapporten; klimaforandringerne kan løbe løbsk, og de selvforstærkende effekter er man lige nu ikke i stand til at forudsige.

Der er stadig mulighed for at afværge de værste klimaforandringer, men det skal ske inden for de kommende årtier.

- Uden markante nedskæringer i udledningen kan den årlige gennemsnitlige globale temperatur stige med 5 grader celsius ved udgangen af dette århundrede i forhold til den præindustrielle tid. Med markante reduktioner i udledningerne kan øgningen i den årlige gennemsnitlige globale temperatur holdes på 2 grader celsius eller mindre, skriver forskerne.

Trump har kaldt global opvarmning et kinesisk fupnummer

Blandt de amerikanske medier er det ikke gået ubemærket hen, at rapporten, der er godkendt af Trump-administrationen, netop modsiger selvsamme administrations klimabenægtende holdning.

Præsident Donald Trump har tidligere udtalt, at global opvarmning er et kinesisk fupnummer, og chef for miljøstyrelsen EPA Scott Pruitt har sået tvivl om, hvorvidt menneskets aktiviteter spiller en rolle for den globale opvarmning og klimaforandringerne.

I en mail til nyhedsbureauet Reuters skriver talsmand for Det Hvide Hus Raj Shah:

- Administrationen støtter videnskabelige analyser og debat og opfordrer til at kommentere udkastet til de dokumenter, der udgives i dag.

Rapporten - Fourth National Climate Assessment - er en del af USA's nationale klimavurdering og udgives hvert fjerde år.

Tidligere på året offentliggjorde præsident Donald Trump, at han vil trække USA ud af klimaaftalen. Dermed vil USA være det eneste land sammen med krigsramte Syrien, der ikke er en del af aftalen, eftersom Nicaragua, der også har stået uden for aftalen, har besluttet sig for at underskrive den.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek