Topnyheder

Studie: Pesticider kan øge risikoen for, at gravide mister deres barn

Pesticidmængder fra et almindeligt forbrug af konventionel frugt og grønt påvirker tilsyneladende evnen til at gennemføre en graviditet, tyder et nyt studie på.

Forskere har fundet en sammenhæng mellem indtagelsen af meget konventionel frugt og grønt og en nedsat evne til at gennemføre en graviditet. Foto: Pixabay

Gennemgår man fertilitetsbehandling, kan man have sværere ved at gennemføre en graviditet, hvis man spiser konventionel frugt og grønt med pesticidrester - i hvert fald hvis man bor i USA. Det viser resultaterne i et nyt studie, skriver nyhedsbureauet Reuters.

325 kvinder, der alle modtog fertilitetsbehandling, blev af forskerne bedt om at udfylde et spørgeskema vedrørende deres kostvaner. De blev herefter inddelt i fem kategorier, alt efter hvor store mængder konventionel frugt og grønt de havde indtaget. Forskerne kunne således se, at de kvinder, der indtog den største mængde konventionel frugt og grønt med dertilhørende pesticidrester - over to portioner om dagen - havde 18 pct. mindre sandsynlighed for en succesfuld graviditet, end de kvinder, der spiste mindst frugt og grønt - under én portion dagligt.

Effekten af den pesticidholdige kost havde ingen indvirkning på selve befrugtningen, men sås i det tidlige forløb i graviditeten, hvor der var en øget risiko for at miste barnet.

- Vi vidste allerede, at kvinder, der gennem arbejdet eksponeres for pesticider, og kvinder, der eksponeres for landbrugets pesticider, fordi de bor på eller nær landbrug, har en større risiko for ufrugtbarhed, at miste barnet eller andre påvirkninger af fertiliteten, siger en af forskerne bag studiet dr. Jorge Chavarro fra Harvard T.H. Chan School of Public Health and Brigham and Women's Hospital in Boston, USA, til Reuters.

- Vores studie er det første til at vise, at eksponeringen for lave doser af pesticidrester, såsom den man får ved at spise konventionel frugt og grønt, også kan have en sundhedsmæssig påvirkning. Det var jeg faktisk meget overrasket over, tilføjer Jorge Chavarro og siger, at man undgår pesticidresterne ved at købe økologisk frugt og grønt. Han siger desuden, at det ikke hjælper at skylle de konventionelle varer.

Også dr. Philip Landrigan, forsker ved Arnhold Institute for Global Health på Icahn School of Medicine ved Mount Sinai i New York. anbefaler gravide at undgå pesticider - både i kosten og ved at undgå områder, som kan være sprøjtet.

Sammenhæng mellem pesticidrester og diabetes

Kvinderne i studiet var i gennemsnit 35 år, og alle havde en universitetsuddannelse. Studiet har dog den svaghed, at kun kvinder, som gennemgår fertilitetsbehandling, deltog. Man kan derfor ikke konkludere, hvordan pesticidrester påvirker kvinder, der er blevet gravide på traditionel vis. Desuden var forskerne afhængige af, at kvinderne udfyldte spørgeskemaerne fyldestgørende og huskede deres kost korrekt.

Eftersom studiet er amerikansk, og lovgivningen for pesticider er anderledes end den europæiske og danske, kan man ikke nødvendigvis konkludere, at resultaterne kan overføres hertil.

I 2015 fandt forskere fra England og Grækenland også en sammenhæng mellem forekomsten af diabetes og mængden af pesticidrester i kroppen. Studiet påviste dog blot et sammenfald og ikke en årsagssammenhæng. Et spansk studie fra 2013 nåede dog frem til samme resultat.

Et andet studie fra 2015 fandt også en sammenhæng mellem eksponeringen af pesticider og en øget risiko for hjertekarsygdomme hos kvinder på vej ind i overgangsalderen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE