Topnyheder

Forskere: Pesticider er ikke sikre, selvom de er godkendt af myndighederne

Vi kender ikke konsekvenserne af at sprøjte så store mængder pesticider i naturen - det indgår slet ikke i myndighedernes risikovurdering, advarer to forskere.

Pesticider er ikke reguleret tilstrækkeligt, mener to eksperter. Foto: Pixabay

Selvom pesticider testes og godkendes af myndighederne, inden de ryger på markedet, er det ikke ensbetydende med, at de er sikre at bruge.

Sådan lyder advarslen fra professor Ian Boyd, som er ledende videnskabelig rådgiver for den britiske miljøstyrelse, og hans kollega dr. Alice Milner, der er lektor i fysisk geografi ved Royal Holloway, University of London.

- Den nuværende formodning forbundet med regulering af pesticider - at kemikalier, som gennemgår en række forsøg i laboratorier eller feltstudier, er uskadelige for miljøet, når de bliver brugt på industriel skala - er forkert, skriver de to i en artikel i tidsskriftet Science ifølge The Guardian.

- Effekterne ved at dosere kemikalier i hele landskaber er stort set blevet ignoreret af de regulerende systemer, skriver de.

Over for The Guardian uddyber Alice Milner, der har en ph.d. inden for det geografiske og geologiske felt, at hun og Ian Boyd ønsker at starte en debat om, hvordan man kan skabe et globalt regulerende system for brugen af pesticider. De opfordrer desuden til, at landbruget stopper med at sprøjte præventivt og fremover kun sprøjter sporadisk, når der er et decideret behov for det.

Hun forklarer, at erfaringer fra tidligere tiders brug af pesticider viser, at kemikalierne spreder sig i naturen og ender i områder, som aldrig er blevet sprøjtet.

Pesticidindustrien: Vi bliver reguleret stramt

Sarah Mukherjee, leder af industriorganisationen Crop Protection Association - den britiske pendant til Dansk Planteværn - er uenig i kritikken af det nuværende system.

- Pesticider er blandt de mest regulerede produkter i verden, siger hun til The Guardian og fortæller, at der kan gå op til 12 år, før et middel bliver godkendt til brug.

Hun tilføjer, at pesticider er en vigtig del af en "bæredygtig, produktiv landbrugssektor".

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE