Topnyheder

Nye tal: Ekstrem stigning af CO2 i atmosfæren

Atmosfærens indhold af drivhusgassen CO2 nåede et rekordniveau i 2016 og er det højeste i formentlig flere millioner år. CO2-stigningen betegnes som "ekstrem".

Atmosfærens indhold af CO2 er ikke set højere, mens det moderne menneske har levet, viser nye tal. Foto: Pixabay

Der har ikke været en større mængde CO2 i atmosfæren, mens det moderne menneske har levet, viser en ny rapport fra FN's vejrorganisation World Meteorological Society (WMO).

Ifølge rapporten nåede niveauet af CO2 i 2016 op på gennemsnitligt 403,3 ppm (partikler per million) baseret på målinger i 51 lande. Året forinden var mængden 400 ppm, og stigningen på 3,3 ppm er rekordhøj. Også den endnu mere potente drivhusgas metan forekommer i større koncentrationer end før. Det skriver BBC.

- Det er den højeste stigning, vi har set i de 30 år, mens vi har haft dette netværk, siger dr. Oksana Tarasova, chef for WMO's globale atmosfære-overvågningsprogram, til BBC.

Han tilføjer, at stigningen fra 2015 til 2016 er 50 pct. højere end gennemsnittet for årlige stigninger de seneste 10 år.

Professor Euan Nisbet fra Royal Holloway University, London, betegner stigningen for "ekstrem".

Læs også: CO2-niveauet har ikke været højere i flere millioner år

"Ekstrem" stigning

Stigningen fra 2015 til 2016 skyldes til dels menneskets fortsatte udledning af drivhusgasser samt vejrfænomenet El Niño, der forårsager tørke og dermed hindrer planterne i at absorbere så meget CO2. Selvom vores udledning er stagneret, vil koncentrationen af CO2 fortsat blive øget, fordi gassen har en levetid på 50-200 år.

Ifølge WMO's rapport er stigningen af CO2 de seneste 70 år næsten 100 gange højere, end den var ved afslutningen af den forrige istid. Ifølge BBC vurderer eksperter, at man skal to-tre millioner år tilbage i tiden for at finde et lignende CO2-niveau - dengang var kloden 2-3 grader celsius varmere og vandstanden 10-20 meter højere.

Erik Solheim, chef for FN's miljøprogram, opfordrer derfor til mere politisk vilje og hurtig handling, så drivhusgasudledningen kommer til at falde mærkbart.

Atmosfærens koncentration af CO2 var på 280 ppm i den præ-industrielle tid - det betyder, at koncentrationen samlet set er steget med over 40 pct.

Forskere advarer mod det klima, vi er ved at skabe

Et forskningsstudie fra 2009 har peget på, at dét års CO2-indhold ikke var set lignende i mindst 15 millioner år, mens forskerne bag et studie fra 2011 vurderede, at vi skal to millioner år tilbage i tiden for at finde et tilsvarende niveau.

I takt med den hastigt øgede CO2-udledning op igennem 1900-tallet, 2000'erne og 10'erne er temperaturen steget ca. 10 gange hurtigere end tidligere efter-istidsperioder. Tidligere i år advarede forskere fra tre universiteter i et studie om, at vi er på vej til at skabe et klima, der ikke er set lignende i mindst 420 mio. år:

- Længerevarende opvarmning er sket tidligere, men hastigheden af fortidens klimaforandringer er med stor sandsynlighed generelt sket i et langsommere tempo, end hvad vi lige nu gennemgår. Fortsat brug af fossile brændstoffer i samme omfang har potentialet til at skubbe klimasystemet ud i en tilstand, som ikke er set på Jorden i mindst 420 mio. år, skrev de i studiet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE