Topnyheder

Over 1.000 politikere har konkrete øko-mål

Kandidater fra alle partier til kommunal- og regionalvalget har tilkendegivet, at de har konkrete ambitioner for økologien i Danmark. Vælgere kan se politikernes svar på ny kampagneside.

Langt størstedelen af de politikere, der har besvaret en række spørgsmål om økologi i kampagnen ØkoValg2017, har ambitioner på økologiens vegne. Foto: Økologisk Landsforening

60 procent økologi på menuen i de offentlige køkkener, beskyttelse af drikkevandet via øget omlægning til økologi og klimaindsatser i samarbejde med de økologiske landmænd.

Et eller flere konkrete øko-mål som disse er på agendaen hos flere end 1.000 kandidater til valget 21. november 2017 – på tværs af politiske partier og danske kommuner. Det viser en rundspørge, som Økologisk Landsforening og Kost & Ernæringsforbundet har lavet i forbindelse med deres kampagne rettet mod det forestående valg, ØkoValg 2017.

Økologi i offentlige køkkener topper som debatemne

Et indsatsområde for mange kandidater er mere økologi i de offentlige køkkener. Hele 89 procent af de kommunale kandidater, der har svaret, og 84 procent af de regionale svarer ja til, at de vil arbejde for en økologiprocent på mindst 60 i de offentlige køkkener - som også er en topprioritet for organisationerne bag kampagnen.

- Vi står sammen om økologi som vejen til både mad og drikkevand uden sprøjtegiftrester og måltider med langt færre tilsætningsstoffer. Det er vores medlemmer, der typisk tilbereder mad til borgere på sygehuse, i daginstitutioner og på plejehjem. De har været driveren for at indfri den politiske ambition om 60 procent økologi i offentlige køkkener inden 2020. Økologisk omlægning har krævet nytænkning og stærkt håndværk i forhold til at skabe sunde, velsmagende og bæredygtige måltider. Vi bruger flere grøntsager og mindre kød og har fundet gode løsninger, der reducerer madspild markant, siger Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet og fortsætter:

- Tilslutning til ØkoValg-kampagnen viser, at mange lokale politikere kan se, at alle vinder på en økologisk omlægning - såvel børn, patienter, vores ældre borgere som kommunens egne ansatte. Men der skal handles og aftales lokalt, så vi bygger videre på de resultater, vi allerede har opnået i mange kommuner og regioner.

Se en oversigt over politikernes besvarelser herunder:

Kampagnen rammer et ønske om mere økologi

Kampagnen drives frem af både den store interesse for økologi og behov for nye løsninger i kommuner og regioner. Cirka 80 procent af danskerne køber økologiske varer regelmæssigt, og næsten halvdelen af danskerne køber øko-mad hver eneste uge, påpeger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

- Danskerne stemmer allerede med indkøbsvognen for mere økologi. Og kandidater kan se, at der er både stemmer og gode, nye løsninger i økologi lokalt. Vi er overvældede over interessen for ØkoValg og for de seks meget konkrete forslag til økologipolitik. Forslagene om mere økologi i de offentlige køkkener og økologi som bidrag til både grøn vækst, jobs og beskyttelse af drikkevandsressourcer er gode, pragmatiske løsninger, som mange politikere på tværs af partier kan bakke op om. Vælgerne kan allerede nu gå inde på landkortet og se, hvilke politikere der støtter økologiske løsninger, siger Paul Holmbeck og fortsætter:

- Det er klart, at diskussionen hen over sommeren om sprøjtemiddelrester i drikkevand har skabt større fokus på mere omlægning til økologi i drikkevandsarealer. Vi har allerede et samarbejde med 26 kommuner om beskyttelse af drikkevand ved at tilbyde gratis økologisk omlægningstjek til landmændene i de pågældende kommuner. Det betyder meget, at vi kan dele succeshistorier fra andre kommuner, og vi mærker, at flere kommuner nu ønsker et samarbejde om økologi som vej til drikkevandsbeskyttelse.

Vælgere prioriterer miljø til valget

Ifølge en meningsmåling foretaget af Norstat for webavisen Altinget er miljø, natur og klima rykket højere op på vælgernes dagsorden til kommunalvalget og ligger på en tredjeplads efter ældrepleje og skoler. Den grønne dagsorden fylder mere hos vælgerne i modsætning til tidligere kommunalvalg.

Vælgernes interesse sammenholdt med kandidaternes økologiske ambitioner på tværs af partipolitiske farver er en god kombination. Det ser Økologisk Landsforening og Kost & Ernæringsforbundet som en god platform og en reel mulighed for politisk enighed om pragmatiske økologiløsninger, når de nye politiske hold er sat efter valget.

Nøgletal fra spørgeskemaundersøgelsen i ØkoValg 2017:

Kandidater som har svaret ja til minimum ét af de seks spørgsmål:

Kommunale kandidater = 967 [1]

Regionskandidater = 128

I alt= 1.095

[1] Fratrukket 30 dobbeltgængere, som både stiller op til Kommunal- og Regionsvalget og har besvaret på begge spørgeskemaer. Disse figurerer i dette samlede tal kun som regionskandidater. Deres besvarelser fremgår imidlertid af faktaboksene for både Kommunale og Regionskandidater.

GLOBALEN