Topnyheder

Krybskytter slår færre elefanter ihjel, men arten styrer stadig mod undergang

Den afrikanske elefant oplever sjælden medgang, viser nye tal. Alligevel fortsætter arten sin tilbagegang på grund af menneskets aktiviteter.

Nye tal viser, at krybskytter dræbte færre elefanter i 2016 end de foregående fem år. Foto: Surreal Name Given/flickr

Færre elefanter bliver dræbt af krybskytter nu i forhold til de foregående år. Nye tal fra Cites (konventionen for international handel med truede dyr og planter) viser, at siden 2011 er antallet af dræbte elefanter hvert år faldet, og ligger nu på før-2008-niveau.

Handlen med elfenben er imidlertid fortsat uændret høj, og myndighederne beslaglagde i 2016 den største mængde elfenben nogensinde; knap 40 ton.

Bestanden falder fortsat

Ifølge IUCN, der arbejder for at beskytte truede dyr- og plantearter, er antallet af afrikanske elefanter faldet med 111.000 de seneste 10 år, og selvom niveauet af krybskytteri er faldet, har det stadig været så højt de forgangne år - og er det fortsat - at bestanden sandsynligvis faldt yderligere i 2016.

- Den globale indsats, der er i gang, er begyndt at vise positive resultater, men vi er helt klart ikke i mål endnu. Vi er nødt til at holde fast og udnytte fremgangen, mens vi har det politiske momentum med os, og den finansielle og tekniske støtte der følger med, siger John E. Scanlon, generalsekretær i Cites.

Elefanter bliver også i høj grad dræbt på grund af væbnede konflikter og menneskets rydning af naturen, oplyser Cites.

Et omfattende forskningsprojekt viste sidste år, at der blot resterer omtrent 350.000 elefanter i naturen, og at bestanden svandt med 8 pct. om året. I begyndelsen af 1900-tallet menes antallet af elefanter at have ligget på omtrent 10 millioner.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE