Topnyheder

Sjældne optagelser viser, hvordan vilde elefanter indfanges til zoologiske haver

Elefantunger bliver revet væk fra deres mødre, som holdes i skak af en helikopter. Eksperter ser tegn på både angst og stress hos ungerne, når de er indfanget.

Sjældne videooptagelser videregivet til den britiske avis The Guardian viser, hvordan det foregår, når vilde elefantunger bliver indfanget for at blive solgt til zoologiske haver.

Indfangningerne er helt lovlige, men er som regel holdt skjult for offentligheden. De pågældende optagelser er fra d. 8. august, hvor fem elefanter bliver fanget i Hwange nationalpark af medarbejdere fra Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority (Zimparks).

Ifølge The Guardians informationer foregik episoden således: Først blev en flok identificeret, herefter blev ungerne beskudt med bedøvelsespile fra en helikopter. Idet ungerne faldt om, dykkede helikopteren mod flokken for at holde de voksne, som forsøgte at hjælpe ungerne, på afstand. Efterfølgende blev de bedøvede elefanter trukket ombord på trailere.

Et af klippene viser desuden, at en hununge på omtrent fem år bliver bundet stramt fast med to reb. Tydeligvis groggy har hun svært ved at forstå mændenes instrukser, hvorefter de begynder at slå hende, hive hende i halen, sparke hende i hovedet og dreje hendes snabel.

Ifølge The Guardians kilde blev i alt 30-40 elefanter indfanget og taget fra deres familier. Kilden har ikke ønsket at få sit navn offentliggjort af frygt for repressalier.

Eksperter ser tydelige tegn på stress

Joyce Poole, der er ekspert i elefanters adfærd ved organisationen ElephantVoices, har fået fremvist billeder af elefanterne, som efter indfangningen er blevet lukket ind i indhegninger, mens de venter på at blive fragtet til zoologiske haver - i dette tilfælde Kina. Ud fra billederne vurderer hun, at elefanterne viser tegn på angst, idet de stimler sig sammen i en tætpakket klump.

En anden ekspert - Audrey Delsink, der er adfærdsøkolog med speciale i elefanter - har også set både billeder og videomaterialet igennem. Hun vurderer, at de fleste elefanter er mellem to og fire år, og at flere af dem udviser tegn på stress og angst, bl.a. ud fra deres måde at bevæge snablerne, fødderne, hovedet og ørerne på.

The Guardian har kontaktet Zimparks for en kommentar, men de har ikke svaret på henvendelsen.

De seneste 20 år er over 1.000 vilde elefanter - ofte unger - blevet indfanget og solgt til zoologiske haver rundt om i verden.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE