Topnyheder

Dansk dyrlæge kåret som international dyreven - troede det var spam

Mogens Hansen bruger tusindvis af kroner fra egen lomme på at hjælpe gadehunde rundt om i verden. Da anerkendelsen kom, troede han, at det var spam.

Mogens Hansen (t.h.) fik overrakt prisen ved en international konference afholdt i slutningen af september. Her står han med Mike Ellis, som er europæisk præsident for Henry Schein Inc. Foto: Simon Callaghan

Det er noget af et kollegialt skulderklap, som den 61-årige dyrlæge Mogens Hansen har fået.

Som den første europæer nogensinde har han nemlig fået prisen Henry Schein Award, som gives for exceptionel gerning inden for dyrevelfærd. Prisen kan oversættes til noget i stil med, at man er årets internationale dyreven, og bag den står World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) - en paraplyorganisation for over 200.000 dyrlæger rundt om i verden. Og det er netop medlemmerne, der afgør, hvem der skal vinde prisen.

- Det blev jeg meget glad for, siger han noget lakonisk - måske beskedent - til Globalen.

Han var dog noget skeptisk, da han fik overrakt beskeden om, at han havde vundet.

- Jeg fik en mail, hvor der stod "Congratulations, you’ve won an award". Jeg troede, at det var spam. Men så kunne jeg se, at den så lidt anderledes ud end andre spam-mails, og jeg så, at den var derfra (WSAVA, red.), så jeg mailede tilbage og spurgte, om det var rigtigt, fortæller Mogens Jensen, der har været dyrlæge siden 1983 og til daglig driver Nordkystens Dyrehospital i Helsingør.

Gennem de seneste 15 år har dyrlæge Mogens Hansen arrangeret og koordineret over 10 store gadehundeprojekter i Indien, Thailand og Spanien. Foto: Nordkystens Dyrehospital

Tilbage i 1999 begyndte han at arbejde med at hjælpe gadehunde: Han rejste rundt i verden og hjalp med at vaccinere og sterilisere hundene og rådgive lokale organisationer om, hvordan man dæmmer op for problemet med de herreløse hunde, som kan bære smitsomme sygdomme med sig.

Aflivning gør kun problemet værre

I 2006 var han med til at stifte organisationen Dyrenes SOS - den, som i dag kaldes Foreningen Dyrlæger Uden Grænser. Foreningens medlemmer rejser fortsat rundt i verden for at hjælpe både med sterilisation og vaccination af hundene og rådgivning af lokalsamfundet i håb om at kunne forebygge problemet.

Aflivning er ikke et tema i hans arbejde - faktisk kan det forværre problemet, fordi aflivningen af en dominerende hund giver plads til flere småhunde i området, da der bliver mere mad tilgængeligt til hvalpe og mindre hunde. Derfor giver aflivningen af en dominerende voksen hund plads til 1,2-1,3 nye hunde, oplyser han.

Foreningen Dyrlæger Uden Grænser lever af medlemsindtægter og sponsorater, og de projekter, som medlemmerne selv drager ud på, betales af egen lomme - ikke foreningens. Det er også de frivillige, der selv må dække tabt arbejdsfortjeneste. Foreningen dækker kun omkostninger som medicin, vacciner, operationsudstyr og tilskud til lokale organisationer.

Førhen drog Mogens Hansen af sted hvert år, mens det nu er hvert andet år. Hver rejse varer én til to måneder og koster ham ca. en kvart mio. kr. i rejseomkostninger og tabt arbejdsfortjeneste.

Det er de mange års arbejde, der ligger til grund for kåringen samt en pengepræmie på 5.000 dollars fra WSAVA.

- Jeg håber, at jeg får en god karma ud af det, og jeg får jo gode oplevelser. Jeg er lidt buddhist indeni – jeg tror på, at den, der giver noget godt også får det igen i store mængder, forklarer han.

Pengene, der fulgte med prisen, har han i øvrigt doneret til Foreningen Dyrlæger Uden Grænser.

Forsidefoto af herreløse hunde i Rumænien: Elena Stanescu/flickr

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk