Topnyheder

Venezuela bliver det første land, der mister alle sine gletsjere

For første gang i moderne tid mister et land alle sine gletsjere. Forskere ville gerne undersøge den sidste svindende gletsjer, men politisk uro forhindrer dem.

Afsmeltningen af Venezuelas sidste gletsjer har taget fart og forsvinder inden for få år. Bemærk: Det er ikke den pågældende gletsjer på billedet. Foto: Pixabay

I 1991 havde Venezuela fem gletsjere. Nu, 26 år senere, resterer én gletsjer, og det er kun et spørgsmål om få år, før også den er væk. Dermed bliver Venezuela det første land, der har mistet alle sine gletsjere, siden satellitter kom i kredsløb om Jorden. Det skriver The Economist.

Humboldt-gletsjeren fylder nu blot 10 fodboldbaner - en tiendedel af, hvad den fyldte for 30 år siden og meget mindre end de 600 km2, som den oprindeligt bredte sig over. Afsmeltningen har egentlig været en igangværende proces gennem de seneste 20.000 år, men den globale opvarmning har fremskyndet processen.

Carsten Braun, glaciolog ved Westfield State University i Massachusetts, USA, ville gerne undersøge den afsluttende proces, men den politiske uro gør rejsen for risikabel, mener han. På hans seneste ekspedition til området i 2015 trak soldater ham ud af en bus for at afhøre ham, og landets hyperinflation og høje kriminalitetsbølge gør en ny forskningsekspedition endnu mere farlig, vurderer han.

Gletsjerens forsvinden vil få konsekvenser for de byer, der er afhængige af smeltevandet fra isen, bl.a. Colombias hovedstad Bogotá.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE