Topnyheder

Død ko på pizzeria skaber vrede og debat

Ejerne af et australsk pizzeria ønsker at oplyse om virkeligheden bag mejeriproduktionen. Derfor har de hængt en udstoppet ko ned fra loftet.

- Jeg gik ind og direkte ud igen! Jeg ville aldrig spise der på grund af den makabre fremstilling af et dyr, der hænger ned fra loftet.

Sådan skriver Carrie Jablonski i sin Facebook-anmeldelse af pizzeriaet Etica. Hun er en af de i alt 493 personer, som indtil nu har givet restauranten én stjerne på Facebook. Ser man de nyeste anmeldelser igennem, kan man konstatere, at de er rettede mod den usædvanlige udsmykning i det australske pizzeria: En udstoppet ko, der hænger ned fra loftet.

Ejerne, Federico og Melissa Pisanelli, fortæller, at de har ønsket at udfordre folks forudindtagede holdninger om køer i mejeriproduktionen og lære dem om, hvor deres mad rent faktisk kommer fra, og hvad der sker med malkekøerne.

Men selvom hensigten kan være nok så sympatisk, falder det ikke i god jord hos alle. Ud over at flere allerede har givet restauranten dårlige anmeldelser på Facebook med henvisning til den udstoppede ko, anmoder folkene bag en underskriftsindsamling restaurantejerne om at fjerne koen - i skrivende stund har over 7.200 personer skrevet under.

Omvendt er der også flere, som har givet restauranten fem stjerner, netop med argumentet om at det er godt, at den skaber fokus på branchens problemstillinger og metoder.

"Hun var et biprodukt fra et landbrug"

Etica står da også fast på sin beslutning og har skrevet en længere Facebook-opdatering om årsagen bag den utraditionelle udsmykning.

"Hensigten er at få forbrugerne til at tænke over virkeligheden i mejeriproduktionen. Projektet tilbyder information, der ikke er umiddelbart tilgængeligt for forbrugerne," står der bl.a. i opdateringen, hvori folkene bag også skriver, at de ikke ønsker at bestemme, om folk indtager mejeriprodukter eller ej, men at de gerne vil have, at man træffer et oplyst valg.

"Poseringen af Schvitzy (koen, red.), som hun var kendt som, er med vilje konfronterende. Hun hænger der ikke som en dekoration. Det har et formål: Det skal vise den sande konsekvens ved at indtage mejeriprodukter. Schvitzy var otte år gammel. Hun var et biprodukt fra et landbrug i Sydaustralien og tilhørte en familie ved Mount Barker. Vi slagtede hende i hendes hjem. Al hendes kød blev spist, og skindet hænger nu i vores butik. Vi er alle på forskellige stadier af vores egne moralske rejse. Det er let at kritisere andres etik, når den ikke er som ens egen. Etica tror, at det er meget stærkere at træffe et oplyst valg frem for at tage en ideologi til sig, som man ikke helt forstår," slutter opslaget.

Ejer: Mange misforståelser

Til news.com.au siger den ene ejer Federico Pisanelli, at de også har modtaget megen positiv respons fra folk og tilføjer:

- Mange af Facebook-kommentarerne lader til at have misforstået, hvorfor koen er her. Det er en måde at sætte fokus på virkeligheden bag mejeriindustrien.

I mejeriproduktionen slagtes køerne, når de ikke længere er produktive nok - altså giver nok mælk - hvilket sker i en relativt ung alder, i forhold til hvor gamle de naturligt kan blive. I Danmark bliver de som regel slagtet omkring fireårsalderen, men deres naturlige levealder er omtrent 25 år.

Også tyrekalve bliver i mange tilfælde aflivet, da de ikke kan bruges i mejeriproduktionen, og fordi mange af racerne vokser for langsomt, til at det kan betale sig at fede dem op som kødkvæg. Nogle producenter, bl.a. økologiske Naturmælk, er dog stoppet med at aflive tyrekalvene.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE