Topnyheder

Verdens dyrlæger advarer mod flade hundesnuder

Fremavlingen af hunde med flade snuder er gået for vidt, mener dyrlæger fra hele verden. Hundene har svært ved at trække vejret, og mange må opereres.

Nogle hunderacer er blevet fremavlet til at have en kort snude - men det er usundt for dem, og mange lider af vejrtrækningsproblemer. Dyrlæger mener, at avlen er gået for vidt. Foto: Pixabay

Dyrlæger fra hele verden sender et klart signal til kommende hundeejere om at tænke sig rigtig godt om, inden de køber en fladnæset hund.

Ved en paneldebat ved verdenskongressen for dyrlæger, der afholdes i disse dage i Bella Centeret, var der enighed blandt verdens dyrlæger om, at avlen af fladnæsede hunderacer er gået for langt.

For mange hunde af racerne Mops, Fransk Bulldog og Engelsk bulldog lider i dag under deres udseende, i en sådan grad at det ikke længere er forsvarligt at avle videre mod flade næser. Det skriver Den Danske Dyrelægeforening i en pressemeddelelse.

- Avlen er gået over gevind, og vi er kommet for langt ud. Vi vil gerne beholde de fladnæsede hunde, som de gode familiehunde de er, men de skal være sunde. De skal kunne trække vejret, og det kræver, at vi sender et klart signal til kommende hundeejere om, at de skal tænke sig om, inden de køber en fladnæset hund, siger Anne Sørensen, formand for Faggruppe Hund, Kat og Smådyr i Den Danske Dyrlægeforening.

Hundenes næser er blevet så korte, at flere af dem må opereres for at kunne trække vejret og få et anstændigt liv. Deres sjove snorkelyde og deres tendens til at sidde op og sove er i virkeligheden et udtryk for markante problemer med vejrtrækningen.

Tre gode råd til kommende ejere

Der var ved debatten enighed om, at dyrlæger, avlere og kennelklubber må stå sammen om at få vendt den udvikling og få skabt fokus på hundenes sundhed frem for udseende.

Sebastian Klein, medlem af Det Dyreetiske Råd, deltog også og påpegede, at hundens udseende i dag er resultatet af menneskeskabt design. Derfor har vi også et ansvar for at vende udviklingen mod sundhed.

Tre gode råd til kommende ejere af fladnæsede hunde:

  • Bed om at se forældredyrene, og spørg ind til, om de er blevet opereret. Få en købekontrakt.

  • Gå efter de hunde, der har de længste næser.

  • Vælg hunde, hvor næseborene ikke er lukket af hudfolder.

Verdenskongressen, hvor 3.000 dyrlæger fra hele verden har deltaget, har "Sund avl" som overordnet tema. Kongressen slutter torsdag i denne uge.

ANNONCE