Topnyheder

Læder er modeindustriens helt store miljø- og klimaskurk

Animalske beklædningsgenstande er langt mere miljø- og klimaskadelige at producere end syntetisk materiale. Læder topper som den største belastning.

Ud over at være belastende for miljøet og klimaet kan det også være decideret farligt at arbejde i industrien på grund af de mange kemikalier. Det viser disse optagelser fra France 24 af indiske produktionsforhold. Indien er verdens næststørste producent af lædertekstiler.

Intet andet tøjprodukt er så skadeligt for miljøet og klimaet at producere som læder fra køer. Især arealforbruget og udledningen af drivhusgasser er med til at placere læderproduktionen på en klar førsteplads over de mest belastende produkter fra tøjindustrien.

Det viser to rapporter, der er udkommet i løbet af det seneste år, og som har undersøgt branchens klima- og miljøbelastning. Det skriver Huffington Post.

Den ene rapport med titlen Pulse of the Fashion Industry, udgivet af Global Fashion Agenda og The Boston Consulting Group, gav modeindustrien sølle 32 point på en skala fra 0-100, hvoraf 100 var bedst.

Syntetisk læder er meget bedre for klimaet end ægte

Rapporten, der baserede sig på værktøjet Sustainable Apparel Coalition’s Higg Index og en fra-vugge-til-grav-analyse, konkluderede, at tre af de fire mest miljø- og klimaskadelige tøjprodukter kommer fra dyr: Efter læder fra køer kommer silke, konventionel bomuld på tredjepladsen, og på fjerdepladsen følger uld.

Læder er især miljøskadeligt, fordi den animalske produktion øger udvaskningen af næringsstoffer til vandområder, hvilket kan skabe døde zoner. Derudover er vandforbruget og udledningen af drivhusgasser relativt højt i forhold til de fleste andre produkter.

Syntetisk læder (PU læder) er mindre end halvt så skadeligt som ægte læder. I bunden som det mindst skadelige ligger polypropylen.

En rapport med titlen Environmental Profit & Loss fra branchekonglomeratet Kering nåede frem til en lignende dom over læder fra køer, mens det mest miljø- og klimaskadelige syntetiske produkt er kashmir.

Den internationale sammenslutning af uldproducenter, International Wool Textile Organization, har dog kritiseret førstnævnte rapport fra Global Fashion Agenda og The Boston Consulting Group for bl.a. at udelade den forurening, der kommer fra plast og syntetisk tøj, når det kasseres.

Fremtidens tøj kan komme fra bananer og kokosnødder

En rapport fra 2011 har også haft syntetiske fibre under lup, fordi tøjet udleder mikrofibre, når det vaskes. Fibrene er så små, at de ligesom mikroplast ender i naturen, og forskning har vist, at det kan være problematisk for dyrelivet. Ifølge miljøorganisationen Plastic Soup Foundation frigøres 4.500 mikroskopiske fibre fra hvert eneste gram tøj, når man vasker det.

En af løsningerne på problemet med syntetiske fibre kan være en særlig vaskepose. To tyske butiksejere - Alexander Nolte og Oliver Spies - har nemlig opfundet en vaskepose, som man kan vaske det syntetiske tøj i for at opsamle mikrofibrene.

En anden løsning kan ligge i plantebaserede bionedbrydelige plantefibre. Således er en lille del af branchen begyndt at eksperimentere med tøjfibre lavet af bananskræller, kokosnødder og ananas.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE