Topnyheder

Vil du have færre muldvarpeskud? Så lad muldvarpen være i fred

Det er højsæson for muldvarpejagt, fordi muldvarpene graver nye gange, hvilket resulterer i muldvarpeskud. Men jagten på de små gravere giver kun flere jordbunker i haven.

Muldvarpe er nyttedyr, og man bør lade dem være i fred. Ved at jagte dem risikerer man blot flere muldvarpeskud. Foto: Pixabay

På denne tid af året er de mange muldvarpeskud frustrerende for en del haveejere og kan få mange til at ty til brug af fælder for at slippe af med den lille graver. Men dette er ifølge Michael Carlsen, biolog for Dyrenes Beskyttelse, ikke holdbart:

- Hvis en have er interessant for én muldvarp, så er den højst sandsynlig også interessant for andre muldvarpe. Og hvis haven er rigtig interessant, så går der, når en muldvarp er fanget, kun kort tid før den næste muldvarp flytter ind, og et nyt graveprojekt begynder, siger Michael Carlsen i en pressemeddelelse.

Muldvarpeskud dannes, når muldvarpen bygger eller udbedrer sit gangsystem. Den overskydende jord fra gravearbejdet presses op på jordoverfladen af muldvarpen, hvilket danner de såkaldte muldvarpeskud.

Lad graveren gøre sit arbejde

Muldvarpeskud opstår kun, så længe at muldvarpen udbedrer sit gangsystem. Derfor er den mest holdbare vej til en have fri for muldvarpeskud at lade muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde.

- Lader man muldvarpen være, er der mange muldvarpeskud, når den flytter ind og derefter meget få. Muldvarper er nemlig meget territoriale dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud. Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny bare vil flytte ind og grave på fuld drøn igen," forklarer Michael Carlsen.

Derfor lyder anbefalingen fra Dyrenes Beskyttelse, at man lader muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde og herefter udjævne de få muldvarpeskud, der indimellem dukker op.

Skatteydere måtte betale for jagt på muldvarpen

Dyrenes Beskyttelse har også tidligere frarådet, at man indledte en jagt på muldvarpene, både fordi det ikke nytter, og fordi muldvarpen er et nyttedyr.

Muldvarpens gange skaber ventilation til træernes rødder, og eftersom muldvarpe spiser små snegle, kan de tage en vis portion dræbersnegle - om end de ikke kan holde en hel bestand nede.

Det afholdt dog ikke Liberal Alliances Benny Bonde, formand for Plan og Miljø i Haderslev Kommune, fra sidste år at udlove en dusør på 20 kr. per muldvarpehale, som man kunne fremvise. Det endte med, at så mange muldvarpe blev dræbt, at det skønnede budget på 10.000 kr. blev overskredet med 30.000 kr. på blot fem måneder.

Muldvarpen er totalfredet i Tyskland, og man kan få en bøde på 11.000 kr. for at slå den ihjel.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE