Topnyheder

Forskning: Skovfældning har dobbelt så stor effekt på global opvarmning end hidtil troet

Skovfældning har en langt større effekt på global opvarmning, end man tidligere har antaget, viser et nyt studie. Der skal fokus på de langsigtede effekter ved fældningen, mener en af studiets forskere.

Rydning af skovområder har en langvarig og markant effekt på den globale opvarmning, viser et nyt studie. Foto: Neil Williamson/flickr

En af faktorerne bag global opvarmning og dermed klimaforandringerne er fældning af skovområder. Effekten af det har imidlertid været undervurderet - faktisk bidrager det dobbelt så meget til global opvarmning, som man hidtil har vurderet.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie fra Cornell University, USA. Det skriver International Business Times.

Selv hvis menneskeheden stopper al udledning af drivhusgasser fra fossile brændstoffer nu, vil kloden stadig blive opvarmet med 1,5 grader celsius, hvis vi fortsætter med at fælde så meget skov som nu frem mod år 2100.

Effekten rækker langt ind i fremtiden

Årsagen bag den markante effekt er, at skovfældning påvirker klimaet på flere måder. Først og fremmest bruges der fossile brændstoffer på at fælde træerne, samtidig udleder både jorden og træerne drivhusgasser, når skoven omdannes til landbrug, fordi både træer og jord lagrer store mængder gasser, som frigives under processen.

Effekten fortsætter imidlertid efter fældningen, for den medfører, at det ryddede område ikke længere kan absorbere de store mængder drivhusgasser, som det kunne, da det var skov. Og det er netop denne langvarige effekt, som forskerne har medtaget i det nye studie.

- Normalt tænker folk kun på, hvad der sker lige nu, når de tænker på CO2-budgettet. Men hvis man ser på, hvad der sker i løbet af områdets levetid, langt ind i fremtiden, skal du gange omdannelsen af skoven med to for at forstå nettoeffekten af det, siger studiets hovedforfatter, Natalie M. Mahowald, ifølge International Business Times.

Hun mener derfor, at det er nødvendigt at vurdere skovfældningens effekt over en længere årrække end blot øjebliksbilledet.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Environmental Research Letters.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE