Topnyheder

Forslag: Landmænd må lære at bedøve grise før kastration, men de behøver ikke

Miljø- og fødevareministeren vil tillade, at landmanden selv kan bedøve pattegrise inden kastration. Forslaget kommer efter flere ugers kritisk kampagne fra Dyrenes Beskyttelse.

Denne video viser, hvordan danske grise både halekuperes og kastreres uden bedøvelse.

Millioner af grise kastreres hvert år helt lovligt uden at blive bedøvet. Hvis landmanden vil bedøve dem inden kastration, skal han tilkalde en dyrlæge, men det er en dyr løsning, som ofte fravælges. Fremover skal landmanden derfor selv kunne lokalbedøve sine grise og dermed skåne dem for smerter ved indgrebet.

Det foreslår miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der vil ændre reglerne for at øge dyrevelfærden i de danske grisestalde. Ændringen vil betyde, at landmænd efter et mindre kursus får lov til at lokalbedøve grise, før de kastreres. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- I øjeblikket skal en landmand tilkalde en dyrlæge, hvis han vil bedøve dem inden kastration. Det er dyrt, og derfor foretager landmænd selv indgrebet uden bedøvelse. Nu giver vi landmændene mulighed for selv at bedøve grisene, og dermed bliver det lettere for landmændene at forbedre dyrevelfærden, siger Esben Lunde Larsen.

Grisene kastreres for at undgå lugt

Det forventes, at kurset kommer til at bestå af nogle timers teoretisk undervisning og derefter praktiske øvelser. I forvejen kan langt de fleste landmænd give injektioner, og de kastrerer sammenlagt millioner af grise hvert eneste år.

- Mit håb er, at mange landmænd vil tage kurset og bedøve deres dyr inden kastration, siger Karina Due, dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.

Kastration af hangrise er almindeligt i den danske svineproduktion og foretages for at forhindre ornelugt og -smag i kødet. Kastrationen foretages af landmanden uden forudgående bedøvelse - men med brug af efterfølgende smertelindring.

Danskerne er imod kastration uden bedøvelse

Praksissen, der foregår både i det konventionelle og økologiske landbrug, har været et centralt punkt i Dyrenes Beskyttelses seneste kampagne 'Burgrise - Nej tak'. I dag kastreres årligt over 15 mio. pattegrise uden bedøvelse i Danmark, og foreningen opfordrer til, at tiltaget gøres obligatorisk for alle svineavlere.

- Kastration er en unødvendig lidelse for over 15 mio. danske grise hvert år, og det skal stoppes. Men indtil det sker, glæder det mig, at man i det mindste sørger for, at grisen lider mindst mulig overlast ved indgrebet. Jeg vil dog opfordre ministeren til at gøre bedøvelse ved kastration obligatorisk for alle landmænd, hvis tiltaget for alvor skal løfte dyrevelfærden for de mange millioner danske grise, siger Britta Riis i en pressemeddelelse.

En ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Dyrenes Beskyttelse, viser at 9 ud af 10 danskere (89 pct.) er imod kastration uden bedøvelse.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE