Topnyheder

Studie: Drikkevand er fyldt med plast

Forskere har fundet plastfibre i drikkevand i flere lande verden over. Problemets omfang i Danmark er dog ukendt, og derfor bør der forskes mere i det, opfordrer flere organisationer.

Forskere har i en ny undersøgelse fundet mikroskopiske plastfibre i prøver fra vandhaner i en lang række lande verden over. I USA var andelen af forurenede prøver på 94 procent, mens de fælles tal for Europa ligger på 72 procent. Undersøgelsen indeholder dog ikke danske data.

Det oplyser brancheforeningen Plastindustrien, som advarer om, at problemet skal tages alvorligt, da det kan få sundhedsskadelige virkninger. Der mangler imidlertid dansk viden på området, både vedrørende mængderne og de potentielle skadelige effekter.

Derfor bør politikerne opprioritere forskningsindsatsen markant, lyder det samstemmende fra Plastindustrien samt NGO'erne Plastic Change og Det Økologiske Råd, der sammen driver Projekt Plastfrit Hav. De henviser til, at den svenske regering netop har afsat 600 mio. svenske kroner til en indsats for et renere vandmiljø.

Politikerne bør afsætte midler på finansloven

– Vi mangler virkelig danske data på det her område. Vi ved reelt ikke, om danskerne udsætter sig selv for en sundhedsrisiko, når de drikker vand fra hanen. Vi er nødt til at prioritere forskningen på dette område langt højere, så vi kan få et dansk billede af problemets omfang og finde ud af, hvor vi skal sætte ind, siger Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change.

Selvom det nye studie ikke indeholder danske data, forventer den miljøpolitiske chef i Plastindustrien, Christina Busk, at problemet vil være mindre herhjemme end i udlandet, fordi hovedparten af det danske drikkevand stammer fra grundvandsboringer, mens studiets data er fra lande, som hente vandet fra overfladevand

- Det vil sandsynligvis betyde, at situationen er bedre herhjemme, fordi plastfibrene ikke når hele vejen til grundvandet, men vi ved det ikke. Derfor håber vi meget, at politikerne kan finde midler til at prioritere området i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger, siger hun.

Regnede med plast

Dr. Sherri Mason, der forsker i mikroplast ved State University of New York, USA, har bidraget til det nye studie og udtaler til The Guardian, at der er så mange beviser for, at dyrelivet bliver negativt påvirket, at der giver anledning til at tro, at mennesket også på en eller anden måde bliver påvirket negativt.

Mikroplast kan bl.a. tiltrække bakterier og farlige kemikalier, der binder sig til plasten og dermed potentielt kan ende i menneskets krop i en usund cocktail.

I 2015 konstaterede franske forskere, at der faldt mikroplast ned fra luften og deres vurdering lød, at det dermed også kan være i luften i folks hjem.

På ca. 60 år er produktionen af plast steget fra 1,7 mio. ton om året til hele 288 mio. Dette tal er dog fra 2013 og må derfor ventes at være endnu højere i dag.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE