Topnyheder

Professor: Industrilandbrug er skyld i Den Sjette Masseudryddelse

Industrilandbruget er skyld i, at dyre- og plantearter forsvinder med ekstrem hast, lyder det fra en professor, der mener, at vi bør gentænke vores forbrugersamfund.

Landbrugets monokultur og brug af sprøjtegifte er blandt årsagerne til udryddelsen af dyre- og plantearter, mener en professor, der forsker i fødevaresystemer. Foto: Wisconsin Department of Natural Resources/flickr

Det industrielle landbrugs fældning af skov, plantning af monokultur og forurening med næringsstoffer er de primære årsager til, at vi har skubbet kloden ud i Den Sjette Masseudryddelse - den største udryddelse af dyre- og plantearter i 65 mio. år, og som flere studier de seneste år har konkluderet som værende en realitet.

Sådan lyder det fra professor Raj Patel, der har udgivet bestselleren 'The Value of Nothing: How to Reshape Market Society and Redefine Democracy'. Han er inviteret til at være blandt hovedtalerne ved en konference om udryddelse og landbruget til oktober i London. Det skriver avisen The Independent.

- Aftrykket fra det globale landbrug er omfattende. Det industrielle landbrug er så absolut ansvarligt for at fælde skov, så absolut ansvarligt for at øge den industrielle monokultur, og det betyder, at det er ansvarligt for tabet af arter, siger han til avisen.

Landbruget lader andre betale regningen

Han henviser til den enorme døde zone, der er skabt i den Mexicanske Golf ud for den amerikanske kyst - en zone, der ifølge eksperter skyldes udvaskning af landbrugets næringsstoffer. Nyheden om den døde havzone blev også omtalt på Globalen den 9. august.

- Den døde zone er ikke et uheld. Den er en nødvendighed for, at det industrielle landbrug kan komme af med sit lort og afløb et andet sted, for du kan ikke få et industrilandbrug til at fungere, medmindre du sparker omkostningerne et andet sted hen, siger han, der i øvrigt selv er blevet vegetar.

Han peger også på monokultur - ensartethed i plantearter - og brugen af sprøjtegifte som årsager til tabet af arter.

Forbrugerne kan gøre noget

Selvom det kan virke uoverkommeligt for den enkelte forbruger at ændre på, er der alligevel små skridt, man kan tage; bl.a. at købe lokalproducerede og økologiske eller fairtrade-certificerede varer, forklarer Raj Patel.

Han tilføjer, at man som borger ligeledes bør se på, hvilket samfund de politikere, som man stemmer på, forsøger at skabe.

Vi skal også gøre noget ved vores materielle overforbrug, som slet ikke er bæredygtigt, siger han:

- At gentænke verden med færre ting, men mere glæde er sandsynligvis vejen frem.

Raj Patel er professor ved LBJ School of Public Affairs at The University of Texas i Austin, USA, og forsker bl.a. i fødevaresystemer. Han arbejder lige nu på en dokumentar om fødevaresystemet sammen med den prisvindende instruktør Steve James.

Det konventionelle industrilandbrug mødte også hård kritik sidste år, da organisationen Campaign to Protect Rural England udgav en rapport, der pegede på industrilandbrugets påvirkning af miljøet og den økonomiske støtte til branchen. Forfatterne bag rapporten skrev bl.a.:

- Landbruget bliver nødt til at finde en ny balance med naturen for at reducere de risici - og omkostninger - der er for branchen selv og for os, og for igen at gøre de naturlige omgivelser sunde, rige og varierede.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk