Topnyheder

Burgrise: Nu kaldes ministeren i samråd

Dyrevelfærden er stort set ikke forbedret i de danske svinestalde trods en handlingsplan fra 2014. Det får nu oppositionen til at trække miljø- og fødevareministeren i samråd.

Dyrevelfærden halter stadig i de danske svinestalde, mener Socialdemokratiets Simon Kollerup, der nu indkalder ministeren i samråd. Foto: Credit: Green Fire Productions/flickr

Forbedringerne af dyrevelfærden i de danske konventionelle svinestalde er svære at få øje på trods en handlingsplan udarbejdet i 2014. Derfor indkalder fødevareordfører Simon Kollerup (S) nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd for at høre, hvordan man når målsætningerne.

En ny evaluering af handlingsplanen fra 2014, hvor en række tiltag mod bl.a. halekupering blev aftalt, viser nemlig, at man slet ikke er nået i mål, hvilket også fremhæves i Dyrenes Beskyttelses nye kampagne "Burgris - nej tak". Bl.a. bliver omtrent 97 pct. af de danske konventionelle grise halekuperet, selvom der skulle dæmmes op for problemet. Der er fortsat store problemer med mavesår blandt grisene, og producenterne kastrerer dem stadig uden bedøvelse.

- Kampagnen fra Dyrenes Beskyttelse og ministeriets egen evaluering af dyrevelfærdsindsatsen viser, at dansk landbrug står med en udfordring. Lige nu bliver der ikke leveret på de målsætninger, de selv har været med til at vedtage. Det er simpelthen ikke godt nok, lyder det fra Simon Kollerup.

Svinebranchen svarer igen - samler ind til kampagne

Samrådet møder opbakning fra Dyrenes Beskyttelse.

- Vi må desværre konstatere, at der ikke er nogle væsentlige fremskridt i forhold til dyrevelfærden ude i staldene. Vi er glade for, at Socialdemokratiet nu har taget konsekvensen og kalder ministeren i samråd, så der kan blive skabt nogle reelle forandringer ude i svinestaldene, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.

I mellemtiden er svinebranchen i gang med sit eget modtræk; producenterne har nu via crowdfunding fået indsamlet en halv mio. kr. til kampagnen "Nu er det nok", der skal svare Dyrenes Beskyttelse igen, og de vil nu forsøge at indsamle yderligere en halv mio. kr.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE