Topnyheder

Hvert sekund mister en dansk gris sin hale

Næsten alle konventionelle grise får klippet halen af. Ny undersøgelse viser, at danskerne er villige til at betale mere for svinekød, hvis halekuperingen stopper.

En ny undersøgelse foretaget af Dyrenes Beskyttelse viser, at danskerne hellere vil have grise med haler end billigt svinekød fra halekuperede grise i køledisken.

Således svarer 67 pct. af adspurgte danskere, at forholdene i produktionen skal ændres, så grisene ikke bider hinanden i halerne - og respondenterne er villige til at lade prisen på svinekød stige med op til 20 pct.

Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Dyrenes Beskyttelse i forbindelse med organisationens verserende kampagne "Burgris - nej tak".

- Jeg tror reelt, vi er ved en skillevej, hvor rigtig mange hellere vil have dyrevelfærd i deres indkøbskurv end grise, der er blevet presset og skåret til for at passe ind i en industriproduktion, der ikke tager hensyn til deres behov, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Grisene halekuperes for at undgå de smertefulde halebid og risikoen for efterfølgende infektioner. Forskere mener, at årsagerne til halebid bl.a. er manglende stimulering og for lidt plads. Britta Riis giver derfor heller ikke meget for argumentet om, at man klipper halen af for deres egen skyld, så de andre grise ikke bider i den:

- Halebid skal ikke bekæmpes ved at klippe halerne af grisene, det skal bekæmpes ved at indrette forholdene i svinestalden, så de tager hensyn til grisens behov, forklarer hun.

Mere plads kan hjælpe

I dag har konventionelle grise på 100 kg kun krav på 0,65m2 pr. dyr, og de har ingen krav på halm - kun rode- og beskæftigelsesmateriale, der ofte består af et par træklodser eller trælister, som en flok grise skal deles om.

Det har længe været kendt, at især halm er godt mod halebid, og at pladsen også spiller ind. En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at halebid kan forebygges i lige så høj grad som ved halekupering blot ved at give grisen 1,2 m2 plads og 150 g halm om dagen.

Selv om det vil betyde stigende produktionsomkostninger, viser Dyrenes Beskyttelses undersøgelse, at forbrugerne tilsyneladende prioriterer grise med haler over lave priser. Ifølge den samme undersøgelse vil halvdelen af forbrugerne endda gå så langt som, at svinekød fra halekuperede grise helt skal fjernes fra kølediskene.

Branchen: Vi laver det, kunderne vil have

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarers chefkonsulent Trine Vig forsvarer produktionen med, at man producerer det, som forbrugerne efterspørger.

Chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse og ph.d. i adfærdsbiologi Birgitte Damm undrer sig dog over, at branchen overtræder et EU-forbud, med begrundelsen at man leverer det, som forbrugerne betaler for. EU-Kommissionen har tidligere kaldt det "utilfredsstillende", at Danmark ikke efterlever reglen på området.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE