Topnyheder

Forskning: Pakistan og Indien bliver for varmt for mennesker i dette århundrede

Hvis ikke global opvarmning bremses, vil et område, som huser 1/5 af Jordens befolkning, blive så varmt og fugtigt, at mennesket får svært ved at overleve, viser et nyt studie.

Det vil blive så varmt i Indien, Pakistan og Bangladesh i dette århundrede, at det bliver livsfarligt for mennesker. Foto: Nomad Tales/flickr

Op mod 1/5 af klodens befolkning kan blive nødt til at finde et nyt sted at bo allerede i dette århundrede. Regionen ved Pakistan, Indien og Bangladesh, hvor 1,5 mia. mennesker bor, tegner nemlig til at få så ekstreme hedebølger om sommeren, at mennesket ikke kan overleve uden beskyttelse.

Det viser et nyt studie udarbejdet af forskere fra universiteter i USA og Hongkong, skriver MIT News. Forskerne har benyttet sig af detaljerede computersimulationer med de bedst tilgængelige cirkulationsmodeller, og resultatet viser, at dødelige hedebølger allerede om få årtier vil ramme regioner i Indien, Pakistan og Bangladesh og skabe problemer for landbruget og dermed forårsage mangel på mad.

Problemet forstærkes af, at der bor ekstremt mange fattige i regionen.

- Det gør dem særligt sårbare over for disse klimaforandringer, hvis man antager, at der ikke handles (mod global opvarmning, red.), siger en af studiets forfattere Elfatih Eltahir til MIT News.

Den dystre konklusion bliver dog kun fremtiden, såfremt man ikke gør noget for at bremse den globale opvarmning. Derfor minder forskerne om, at problemet kan mindskes, hvis udledningen af drivhusgasser sænkes "markant".

Høj varme og fugtighed er et problem

Det er især kombinationen af højere temperaturer og fugtighed, der gør det sværere for mennesker at leve i regionen. Forskerne har set på den såkaldte 'wet bulb'-temperatur, der angiver et samlet niveau for temperaturen og luftfugtigheden. Rammer niveauet 35 grader celsius, kan kroppen ikke længere afgive sved, og man kan derfor kun overleve i få timer under sådanne forhold.

I nutidens klima vil omtrent 2 pct. af Indiens befolkning til tider være udsat for wet bulb-temperaturer på 32 grader, hvilket ifølge Elfatih Eltahir er "meget hårdt". Ifølge hans og hans kollegers studie vil det i år 2100 være hele 70 pct. af befolkningen, og 2 pct. af den vil til tider blive udsat for smertegrænsen på 35 grader.

- Ved denne påvirkning på landbrugsproduktionen er det ikke nødvendigvis hedebølgen i sig selv, der slår mennesker ihjel. Produktionen falder, så potentielt vil alle lide, siger Elfatih Eltahir.

"Det her er meget dårlige nyheder"

Studiet får rosende ord med på vejen fra Matthew Huber, professor i jord-, atmosfæriske- og planetære studier ved Purdue University, USA. Han medvirkede ikke selv til det.

- Resultaterne er imponerende og ærligt talt undertrykkende. Studiet viser, at fortsat uhindret opvarmning sandsynligvis vil gøre stor skade på helbreddet og velfærden for det mest folkerige demokrati på kloden. Det her er meget dårlige nyheder, siger han.

Forskerne bag studiet er fra Civil and Environmental Engineering ved MIT, USA, Hong Kong University of Science and Technology og Loyola Marymount University i Los Angeles, USA. Det er publiceret i tidsskriftet Science Advances.

Et lignende studie ledt af dr. Jos Lelieveld, leder af the Max Planck Institute for Chemistry og professor ved the Cyprus Institute, nåede frem til noget nær samme konklusion blot for et andet område: Her viste forskernes fremskrivning, at siden 1970 er antallet af særligt varme dage i regioner i Mellemøsten og Nordafrika fordoblet, og ved udgangen af dette århundrede kan antallet være femdoblet. Forskerne forventer derfor en stigning i antallet af flygtninge som følge af klimaændringerne.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE