Topnyheder

Svineproducenter langer ud efter Dyrenes Beskyttelse: Vores grise har det godt

Dyrenes Beskyttelse kritiserer forholdene for de konventionelle grise i Danmark. Men foreningen har totalt mistet jordforbindelsen, mener svineproducenterne.

Det er et stort fejlskud, når Dyrenes Beskyttelse kritiserer forholdene for danske konventionelle grise i sin nye kampagne "Burgrise - nej tak". Det mener brancheforeningen Danske Svineproducenter.

- Dyrenes Beskyttelse har totalt mistet jordforbindelsen med deres nye kampagne imod det, de har valgt at kalde ”burgrise”. Det udtryk er en total misforståelse. I Danmark går grise i stier med strøelse, hvor de endda har adgang til træpinde eller anden beskæftigelse. Bure eksisterer ganske enkelt ikke i dansk svineproduktion, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, i en pressemeddelelse.

I kampagnen betegner Dyrenes Beskyttelse den konventionelle svineproduktion som "svinefabrikker" og kalder det for en "hård, industriel produktion". Dyrenes Beskyttelse henviser bl.a. til, at grisene ikke har adgang til det fri, at 100 kg slagtesvin kun har krav på 0,65 m2 plads, og at de stort set alle bliver rutinemæssigt halekuperet, selvom det ikke er tilladt i EU.

Derudover dør ca. 24.000 pattegrise, primært af kulde, tørst, ved at blive klemt af soen, eller fordi de er dødfødte. En tredjedel af slagtesvinene og halvdelen af søerne når at udvikle mavesår, inden de kommer til slagteriet. Desuden dør en del af akut blødende mavesår.

- Vi er meget langt fra vores børnelærdom med det idylliske billede af landmandens bondegård. Det er i virkeligheden grisefabrikker, vi har med at gøre. Det er en benhård industri, som går ud på at lave så meget svinekød til så billige penge som muligt. Vi tror ikke på, at det er en holdbar strategi på langt sigt for dansk landbrug, siger direktør Britta Riis i en pressemeddelelse.

Henrik Mortensen er dog uenig i kritikken af den manglende velfærd:

- Danske grise lever under nogle af de bedste vilkår i verden. Dansk landbrug formår at agere under nogle af verdens strengeste regler for miljø og dyrevelfærd, som betyder, at vi er et af de mest bæredygtige erhverv i verden, hvad angår både natur, miljø, klima, sundhed og dyrevelfærd.

Denne video viser, hvordan smågrise bliver halekuperet og kastreret. Det sker for at undgå halebid, der bl.a. forekommer, fordi grisene understimuleres.

Danskerne ønsker højere velfærd

Analysebureauet Epinion har i en ny undersøgelse spurgt danskerne om deres holdning til dyrevelfærden for de danske grise. Her svarer tre ud af fire (72 pct.), at grisene skal have bedre forhold, end de har i dag. Flere end hver tredje (40 pct.) af danskerne går endda så langt som at sige, at kød fra kastrerede og halekuperede grise helt skal fjernes fra kølediskene.

Det glæder Britta Riis, at der er så stor opbakning blandt befolkningen til bedre velfærd for grisene:

- Det er jo tydeligt, at der er opbakning fra danskerne til, at der skal ske noget. Vi kan som forbrugere godt gøre en forskel med vores indkøbsvaner, men realiteten er, at omkring 90 pct. af det danske svinekød bliver eksporteret til udlandet. Derfor kræver det politiske indgreb, hvis vi for alvor skal gøre en forskel for de over 30 millioner danske grise, som produceres hvert år, siger hun.

Vil give grisene mere plads og stimulering

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er hensigten med kampagnen at oplyse befolkningen om grisenes forhold og lægge pres på beslutningstagerne for at forbedre dyrenes vilkår. Foreningen ønsker bl.a., at såvel økologiske som konventionelle landmænd øjeblikkeligt begynder at bruge bedøvelse ved kastration, og at de inden 2024 helt stopper kastrationen, der foretages for at undgå ornelugt i kødet.

Derudover håber, at Dyrenes Beskyttelse, at grisene vil få mere plads og bedre stimulering i de konventionelle stalde. Foreningen henviser til forskning fra Aarhus Universitet, der viser, at 1,2 m2 plads og 150 gram halm per gris hver dag mindsker den stress, der kan forårsage halebid.

I forbindelse med kampagnen indsamler Dyrenes Beskyttelse underskrifter og har på under to døgn fået over 10.000 styk.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE