Topnyheder

Fodboldboss vil indtage Europa med tv-kanal, der viser drab på truede dyr

"Vi viser kun etisk jagt," siger en talsperson om en jagtkanal ejet af storaktionæren i den engelske fodboldklub Arsenal. Her følger man trofæjægere, der skyder truede dyr.

En ny jagtkanal i Storbritannien møder kritik - manden bag er storaktionær i klubben Arsenal, og flere fans langer ud efter ham pga. kanalens indhold. Foto: Pixabay

- Det var et godt skud. Der var helt sikkert noget af leveren og lungerne, der blev ramt, siger en jagtguide i en udsendelse på tv-kanalen My Outdoor TV.

Han og en jæger har netop med bue og pil skudt en antilope, hvorefter de lader dyret forbløde, før de nærmer sig det.

Kanalen hører under Outdoor Sportsman Group, der er en del af Kroenke Sport Entertainment - ejet af amerikanske Stan Kroenke, som bl.a. er storaktionær i den engelske fodboldklub Arsenal, hvor han ejer 67 pct. af aktierne. På kanalen kan seerne overvære jægere fra hele verden, primært i Afrika, hvor de jager vilde dyr. Det skriver avisen The Times ifølge The Independent.

I en anden af udsendelserne ser man en jæger skyde mod en truet afrikansk elefant. Elefanten vender sig herefter og begynder at løbe imod manden, hvorefter han skyder yderligere to gange, før dyret falder til jorden.

- Der findes ikke en lignende følelse i verden, som den når man går hen til sin hanelefant, siger han til kameraet.

Vil udbrede den i Europa

Kanalen, der i forvejen kører i USA, er netop blev lanceret i Storbritannien, og målet er at udbrede den i Europa. Ifølge talsperson Simon Barr vil man via kanalen fortælle, hvor vigtig trofæjagt er for naturbevarelsen.

- MOTV vil kun vise etisk, fair jagt, og så længe det er lovligt, vil det blive vist der, siger han ifølge The Times.

Men kanalen møder kritik fra både dyreværnsorganisationen League Against Cruel Sports (Lacs) og Arsenal-fans.

- De fleste er uenige i, at trofæjagt på nogen måde er etisk, og studier har afsløret de fejlagtige påstande, at de fleste blodpenge går til at støtte bevarelsen. Jeg ved ikke, hvordan nogen kan mene, at en idiot med et gevær imod en elefant er en fair jagt, siger Philippa King fra Lacs.

Hendes udtalelse bakkes op af en undersøgelse fra FN og jagtgruppen International Council for Game and Wildlife Conservation, som fandt, at blot 3 pct. af indtægterne fra trofæjægerne rent faktisk går til de lokale samfund i jagtområderne. En anden undersøgelse fra The International Fund for Animal Welfare (IFAW) fandt, at indtægter fra trofæjagt udgør 0,27 pct. eller mindre af BNP i samtlige afrikanske lande, hvor trofæjagten finder sted. Andre studier er dog nået til konklusioner, der taler mere i jægernes favør.

Den britiske avis The Guardian har desuden interviewet eksperter på området, og de udtalte sig overvejende skeptisk over for påstanden, at jagt hjælper med bevarelsen. Jeff Flocken, regionaldirektør ved IFAW i Nordamerika, sagde i den forbindelse, at indtægterne fra turismen langt overstiger indtægterne fra jægerne.

Fan har sendt brev til bestyrelsen

Flere Arsenal-fans har siden tv-kanalens lancering tweetet kritisk om Stan Kroenke og hans kanal, og en tilhænger har nu skrevet et brev til bestyrelsesmedlem Ivan Gazidis, hvor han nævner, at kanalens indhold ødelægger klubbens identitet, og at det bør få konsekvenser.

Der er også reaktioner fra den fanbaserede YouTube-kanal Arsenal Fan TV og sammenslutningen af Arsenals småaktionærer, Arsenal Supporters' Trust.

Stan Kroenke er en amerikansk multimilliarder, som ud over Arsenal ejer flere amerikanske sportshold, heriblandt Los Angeles Rams og Colorado Rapids.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk