Topnyheder

Lækket dokument: Europas kødforbrug vil øge skovrydning markant

Et lækket dokument viser, at Europas bidrag til fældning af skovområder kan stige markant de kommende årtier, selvom EU har lovet at bremse udviklingen.

Europæernes forbrug af bl.a. kød og palmeolie vil føre til en stigende skovfældning, viser en EU-analyse. Foto: Matt Trostle/flickr

Selvom EU's politikere har forpligtet unionen til at bremse sit bidrag til rydningen af skovområder, viser en ny analyse, at dette løfte på ingen måde ser ud til at blive overholdt. Tværtimod skal der hvert år ryddes flere hundredtusinder hektar (ha) ekstra skov frem mod 2030, hvis europæernes stigende forbrug af kød, soja og palmeolie skal imødekommes.

Det skriver The Guardian, der er kommet i besiddelse af et lækket dokument fra EU.

De største årsager til skovrydning - heriblandt også den ulovlige rydning - er produktionen af kød, soja, palmeolie og biobrændsel, og knap 25 pct. af produkterne ryger til Europa. Ifølge EU-analysen skal der i 2030 ryddes fem mio. ha ekstra skov årligt som en direkte konsekvens af europæernes stigende forbrug.

Bidrager til klimaforandringerne

Ifølge The Guardian er der endda kritik af analysen for at være for konservativ og ikke tage tilstrækkeligt højde for produktionen af biobrændsel.

Fældningen af skov bidrager til udledningen af drivhusgasser, og derfor kritiserer Greenpeace EU for hykleri, når den på den ene side kalder sig for en klimaforkæmper og på den anden side ikke bremser skovfældningen.

EU har underskrevet adskillige internationale traktater, som skulle standse den stigende fældning senest i 2020, bl.a. en FN-traktat, New York-deklaration for skove og Amsterdam-deklarationen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE