Topnyheder

Efter dyremishandling: Landbrugsfolk tvinges til at bære kameraer

Afsløringer af dyremishandling hos en canadisk fjerkræproducent får konsekvenser: Seks medarbejdere er fyret, og de øvrige skal fremover bære et kamera, mens de er på arbejde.

En kylling fik revet sit ben af, en anden blev langsomt revet midt over, flere blev kastet rundt eller sparket, og flokke blev klemt sammen i plastskuffer.

Dyremishandlingen på den canadiske fjerkræfarm Elite Services i Chilliwack, Canada, var så grotesk, at den blev betegnet som den "værste og mest sadistiske dyremishandling, vi nogensinde har set" af Krista Hiddema, vicepræsident for dyreværnsorganisationen Mercy for Animals, der viderebragte de skjulte optagelser.

Sagen fik mediernes opmærksomhed og har nu kostet seks medarbejdere jobbet. Derudover meddeler Elite Services' præsident, Dwayne Dueck, ifølge The Canadian Press, at medarbejdere fremover skal bære et kamera på deres vest: I hver stald vil en tilsynsførende og to landbrugsmedarbejdere blive udstyret med et kamera, og optagelserne vil blive gennemset hver dag og gemt i 30 dage.

Elite Services har endvidere sendt samtlige ansatte på et genopfriskningskursus, og alle skal underskrive en erklæring om, at de er indforståede med virksomhedens procedurer.

Ian Duncan, Canadas førende forsker i velfærd hos fjerkræ, mener da også, at der er brug for gennemgående ændringer i industrien.

- Jeg har aldrig før set noget så åbenlyst ondt. Jeg tror, at vi på en eller anden måde bliver nødt til at gøre processen mere synlig, siger han til ctvnews.ca.

Anklage: Ledelsen var bekendt med mishandlingen

Det var en frivillig ved Mercy for Animals, der gik undercover og i løbet af maj og begyndelsen af juni indsamlede optagelserne, som blev offentliggjort i midten af juni. Whistlebloweren udtalte sig efterfølgende om forløbet i et interview med den canadiske tv-station CTV News.

- Det er klart den mest forfærdelige type af mishandling, som jeg nogensinde har bevidnet i mit liv, sagde vedkommende og fortalte, at han stort set ikke modtog nogen optræning, da han begyndte i jobbet, og at han gentagne gange meddelte ledelsen, at der forekom mishandling, uden at den reagerede på det.

En af de nu fyrede medarbejdere siger også til tv-stationen, at ledelsen var bekendt med nogle af hændelserne. CTV News har forgæves forsøgt at få Dwayne Dueck til at udtale sig om beskyldningerne.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE