Topnyheder

Ny forskning knuser forhåbninger om milde klimaforandringer

Jordens klimasystem er langt mere følsomt over for drivhusgasser, end man hidtil har troet, viser ny forskning fra Harvard. Mere opvarmning er allerede på vej.

Den globale opvarmnings fulde effekt har formentlig været undervurderet, og temperaturerne risikerer derfor at stige endnu mere, end det er blevet vurderet af FN's klimapanel, IPCC.

Et nyt forskningsprojekt fra det anerkendte universitet Harvard University i USA viser nemlig, at temperaturmålinger fra det seneste århundrede ikke tager tilstrækkeligt højde for havets rolle i opvarmningen. Det skriver The Guardian.

Baseret på nutidige temperaturmålinger har forskere vurderet en klimafølsomhed på 3 grader celsius; altså hvis CO2-indholdet i atmosfæren fordobles, betyder det en temperaturstigning på 3 grader. Klimamodeller har imidlertid fremvist en højere følsomhed på 4,5 grader, og den højere følsomhed bliver nu bekræftet af det nye studie.

- Håbet var, at klimafølsomheden var lavere, og at Jorden ikke ville blive opvarmet så meget, siger hovedforfatteren bag studiet, Christian Proistosescu fra Department of Earth and Planetary Sciences ved Harvard University, til The Guardian.

- Den bekymrende del er, at alle modeller viser, at der sker en forstærkning af opvarmningen i fremtiden, tilføjer han.

En forsinket effekt fra havet

Han og hans kollega Peter J. Huybers har brugt klimamodeller og palæo-klimadata - altså data fra fortidens klima, som bl.a. aflæses i iskerner - for at undersøge, hvordan klimaet tidligere har opført sig i varmeperioder på kloden. Her fandt de en forsinket effekt fra havet, der fortsatte med langsomt at blive opvarmet i op til flere århundreder, efter at CO2-niveauet var øget i atmosfæren. Det er denne forsinkede effekt, som nutidens temperaturmålinger endnu ikke har kunnet måle, og derfor er den blevet overset.

Det betyder, at den forsinkede effekt kan skubbe temperaturerne endnu højere op i fremtiden. Faktisk helt op mod 6 grader celsius ved en fordobling af CO2-niveauet, vurderer de to forskere.

Det vil derfor være nødvendigt med langt større nedskæringer i udledningen af CO2 og andre drivhusgasser for at nå målsætningen i klimaaftalen fra Paris om en maksimal opvarmning på 2 grader celsius. Siden den industrielle revolution er koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren steget med godt 40 pct.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Science Advances.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE

Globalen.dk, stiftet i marts 2015, er et nyhedsmedie, der har fokus på dyrevelfærd, klima og miljø fra både ind- og udland. Globalen er også tilgængelig på Facebook og Twitter samt optimeret til smartphones. 

Hent også app'en Globalen, der virker til Android.

© 2015 by Globalen / Henrik Hindby Koszyczarek

Kontakt: henrikhindby@globalen.dk

 

Nyhedsfeeds udviklet af: http://feed.mikle.com/

Find Globalen på:

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic