Topnyheder

Trump-holdet har rullet rekordmange miljøregler tilbage

Advokat Scott Pruitt, ny leder af den amerikanske miljøstyrelse, har tilbagerullet et rekordhøjt antal miljøregler. Før sin tiltrædelse sagsøgte han ofte styrelsen.

Se her et uddrag af Scott Pruitts høring, da han var nomineret til posten som leder af Epa.

I de 47 år den amerikanske miljøstyrelse, Environmental Protection Agency (Epa), har eksisteret, har ingen anden leder bremset så mange miljøregler på så kort tid som Scott Pruitt.

Advokaten, der blev udpeget af præsident Donald Trump til at lede styrelsen, har sagsøgt selvsamme styrelse mindst 13 gange på vegne af industrien, fordi man har ment, at miljølovgivningen var for vidtgående.

Efter at han er tiltrådt som leder af styrelsen, har han da også haft travlt: Over 30 miljøregler er enten blevet sat på standby, rullet tilbage eller blokeret, siden han tiltrådte for fire måneder siden. Det er ikke tidligere set, at så mange miljøregler er blevet bremset på så kort tid. Det skriver New York Times.

- Alene antallet af miljømæssige tilbagerulninger i løbet af den tid er forbløffende. Pruitt er tiltrådt med en sand mission, siger Richard Lazarus, professor i miljølov ved Harvard University, til New York Times.

Tillader pesticid, der mistænkes for at skade børn

Af eksempler på tilbagerulninger kan nævnes kampen mod fhv. præsident Barack Obamas klimaregulering kendt som Clean Power Plan. Scott Pruitt forsøger også at fjerne et regelsæt, der skulle bremse forurening af vandet, og han har skrottet planer om et forbud mod brugen af chlorpyrifos - et pesticid, som ifølge Epas egne forskere kan spille en rolle i beskadigelsen af børns nervesystem.

Derudover er Scott Pruitt en åben klimaskeptiker og skulle have presset Trump til at trække USA ud af klimaaftalen.

New York Times har interviewet over 20 tidligere og nuværende medarbejdere i Epa, og de siger, at Scott Pruitt stort set ikke rådfører sig med dem - i stedet er han i tæt kontakt med industriens lobbyister. Det ses også ud fra hans mødekalender, som New York Times har fået indsigt i.

Pruitt og Trump-administrationen har desuden udarbejdet et nyt budget, der skal skære styrelsens finansiering med hele 31 pct. og skrotte næsten 50 af dens projekter. Ikke engang præsidentens eget parti bakker op om så kraftig en nedskæring: Kongressen har netop meddelt Pruitt, at den ikke accepterer budgetudkastet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE