Topnyheder

70 dyrlæger: Nu er det nok - dyrene lider i industrilandbrug

I et åbent brev opfordrer 70 hollandske dyrlæger til en fundamental ændring industrilandbrug. De nævner adskillige eksempler på dyremishandling.

Dyrevelfærden i det industrielle landbrug er alt for ringe, mener 70 dyrlæger, som har skrevet et åbent brev om problemet. Billedet her er fra en italiensk svinefarm. Foto: Foto: Jo-Anne McArthur/We Animals

Det er gået for vidt med industrilandbruget, mener 70 hollandske dyrlæger. De har derfor sendt et åbent brev til det hollandske medie NRC, hvor de opfordrer til, at forholdene forbedres for dyrene, der lever i det "billige, masseproducerende" fabrikslignende landbrugssystem. Det skriver dutchnews.nl.

Dyrlægernes brev kommer som reaktion på en ny undersøgelse, der har vist, hvordan Hollands landbrugs- og fødevarestyrelse har ignoreret problemer i adskillige slagterier og sågar flyttet dyrlæger, som påpegede problemerne, til nye job.

- De chokerende forhold beskrevet af vores modige kollega i hollandske slagterier er ikke isolerede hændelser, skriver dyrlægerne bl.a.

- Vejen til billig masseproduktion har ikke kun ført til en alvorlig forringelse af miljøet, naturen og klimaet, men også dyrevelfærden. Dyret er blevet tilpasset til opdræt frem for den anden vej rundt. Dyrene holdes i trange båse med manglende udfordringer eller stimulering, så de må lemlæstes "for deres egen sikkerheds skyld". For eksempel bliver kalv og ko adskilt ved fødslen, kalve og lam afhornes, søer fikseres, haler amputeres på smågrise og næb på kyllinger. Alle er strukturelle krænkelser af dyrevelfærden. Nogle er endda forbudt ved lov, men anses for nødvendige på grund af staldsystemet.

"Kan kan ikke længere tie"

- Svin på slagteriet bliver bedøvet af den intense, stikkende CO2 med en forfærdelig og kvælende smerte til følge. Kyllinger ankommer ofte til slagteriet med blæner på bryst og ben bl.a. på grund af det høje ammoniakindhold i stalden. De brækker vinger og ben, fordi de håndteres så hastigt og stuves sammen i transportkasser. En vis procentdel af døde eller sårede dyr, som ankommer til slagteriet, betragtes som normalt, skriver dyrlægerne endvidere.

De kritiserer desuden den udbredte transport af levende dyr på tværs af landegrænser - ofte til lande med ikke-eksisterende dyrevelfærdslove - og at de ikke længere kan se stiltiende på.

- Finansielle interesser, beskæftigelse, det internationale marked og en voksende befolkning, der ønsker en masse billige animalske produkter er ikke dyrlægens ansvar. Vi må som professionelle tale dyrets sag. Vi skal ikke længere tie, men kæmpe imod den nuværende metode, der finder sted hvert år, hvor millioner af dyr lever under forfærdelige forhold, transporteres og slagtes.

Flere trak deres underskrift af frygt for repressalier

Dyrlægerne påpeger, at hollandsk landbrug ofte fremhæves som et lysende eksempel på dyrevelfærd, men at bare fordi velfærden er værre i andre lande, bør man ikke stille sig tilfreds.

- Vi opfordrer derfor til en fundamental ændring i industrilandbruget. Ingen svin med amputerede haler, på betongulve, eller faring i bure og megastalde.

Ifølge NRC havde endnu flere dyrlæger oprindeligt underskrevet brevet, men de trak deres underskrift inden offentliggørelsen af frygt for repressalier ved at lægge navn til det.

Læs hele brevet her (på hollandsk).

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE