Topnyheder

Vi er ved at drukne os selv i plastflasker

Vores forbrug af plastflasker stiger så hastigt, at ingen miljøtiltag kan følge med. Det er en miljømæssig katastrofe på linje med klimaforandringerne, lyder advarslen.

Vores forbrug af plastflasker stiger så hurtigt, at ingen miljøtiltag kan følge med. Foto: Pixabay

Én million i minuttet. Så mange plastflasker bliver lige nu solgt verden over året rundt, og tallet vil stige med 20 pct. i 2021.

Det skriver The Guardian, som har indsamlet nye tal fra Euromonitor International.

Tallene viser, at der i 2016 blev solgt over 480 milliarder plastikflasker rundt om i verden. Til sammenligning lå antallet et årti forinden på 300 milliarder. Vurderingen fra Euromonitor lyder, at antallet vil stige til 583,3 milliarder flasker i 2021.

Og ved udgangen af dette århundrede forventes den årlige produktion at ligge på over en halv billion - altså godt 500.000.000.000.000 flasker.

En miljøkatastrofe på linje med klimaforandringerne

Under halvdelen af plastflaskerne solgt i 2016 blev indsamlet til genbrug, og blot 7 pct. af dem blev omdannet til nye flasker. De fleste ender i havet eller på lossepladsen. Der er ellers en massiv energibesparelse ved genanvendelse, da det kræver 75 pct. mindre energi at lave en flaske fra genbrugsplast i forhold til en helt ny.

Forbruget af plastflasker er en regulær miljøkatastrofe på linje med klimaforandringerne, lyder det fra Hugo Tagholm fra miljøorganisationen Surfers Against Sewage.

- Plastforureningskrisen er på niveau med truslen fra klimaforandringerne, da den forurener ethvert naturligt system og en stigende mængde organismer på Jorden, siger han til The Guardian.

- Produktionen af smid-væk-plastik er steget voldsomt over de seneste 20 år, og systemet, der skal behandle, kontrollere, genbruge og genanvende det, kan slet ikke følge med, tilføjer han.

Miljøorganisationen Greenpeace mener, at de store producenter som Coca-Cola Company bør offentliggøre deres årlige plastforbrug og samtidig arbejde endnu hårdere for at mindske det. En talskvinde for Coca-Cola Company siger til The Guardian, at virksomheden fortsat overvejer, om den skal offentliggøre sit forbrug.

I et nyligt studie af forskere ved Ghent University i Belgien, lød vurderingen, at mennesker, der spiser fisk og skaldyr, indtager op mod 11.000 små plaststykker hvert eneste år.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE