Topnyheder

Studie: Havet stiger hurtigere og hurtigere

Havets stigning er øget med 50 pct. de seneste to årtier, viser et nyt studie. Den tiltagende stigning skyldes sandsynligvis afsmeltningen af Grønlands indlandsis.

Havet stiger hurtigere og hurtigere, viser et nyt studie. Foto: Pixabay

Der er skidt nyt for indbyggere i verdens kystbyer, for havet stiger hurtigere og hurtigere, viser et nyt studie fra et hold af internationale forskere.

Ifølge deres data er den gennemsnitlige stigning på globalt plan øget fra 2,2 mm om året i 1993 til 3,3 mm i 2014. Forskerne mener, at det hovedsageligt skyldes afsmeltningen af Grønlands indlandsis. Det skriver mediet zmescience.com.

I forbindelse med studiet rettede forskerne nogle mangler i satellitdataene fra 1990'erne, som ikke målte dybden tilstrækkeligt, og dermed kunne de med større nøjagtighed måle den tiltagende stigning.

En anden faktor bag stigningen er, at havet opvarmes i takt med den globale opvarmning, hvilket medfører en stigning i havets vandstand, fordi vand udvider sig, når det bliver varmere.

Selv hvis menneskeheden bremser sin udledning af drivhusgasser, vil havet fortsat stige, da der nu er så store mængder drivhusgasser i atmosfæren, at opvarmningen har nået et vist punkt, som har affødt selvforstærkende effekter i den globale opvarmning.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Nature Climate Change.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE