Topnyheder

Køer stak af og lever nu som for 12.000 år siden

En flok køer har de senere år levet frit i de italienske bjerge, hvilket har ændret deres adfærd. Myndighederne og krybskytter forsøger at fange og slagte dem.

En flok køer lever nu vildt i de italienske bjerge. Billedet her er ikke af de vilde køer. Modelfoto: Pixabay

Det begyndte oprindeligt som et naturplejeprojekt, men er nu endt som en dokumentarfilm og en jagt fra myndighedernes side.

En flok domesticerede køer blev i 1990'erne sat til at græsse og holde jorden ren for at mindske risikoen for brande i et bjergområde i det nordlige Italien, men i 2010 ophørte støtten til projektet, og byrådet i den lille by Mele med under 3.000 indbyggere fik ansvaret for køerne.

Man havde imidlertid ikke pengene til at fortsætte projektet, så politiet fik til opgave at indfange køerne og få dem slagtet. Det lykkedes imidlertid nogle af køerne at slippe væk, og siden har de levet vildt, som deres forfædre gjorde det for 12.000 år siden, før køer blev domesticeret.

Fotograf Paolo Rossi har nu lavet en dokumentarfilm om køerne, hvis vilde liv har fascineret ham. Det fortæller han i et interview med thelocal.it.

- Vi tænker på dem som meget rolige dyr, der lever i stalde og giver os mælk. Men denne flok er vendt tilbage til naturen, de har taget deres frihed tilbage, og nu lever de, som køer gjorde for 12.000 år siden, før mennesket tog dem. Kontrasten er fantastisk, siger Paolo Rossi til thelocal.it.

Han fortæller, at køerne var svære at fange på film, da de har tilpasset sig de naturlige omgivelser og er utrolig hurtige. Desuden er der altid en i flokken, som står og overvåger området for trusler, mens de andre spiser.

Se dokumentarfilmen her

Køerne er jaget af både myndighederne og krybskytter, og nogle borgere er bekymrede, fordi køerne til tider ødelægger deres afgrøder. Andre udtrykker glæde over de vilde køer, som i øvrigt aldrig har været aggressive over for mennesker.

Paolo Rossi selv håber, at køerne klarer sig, men han er pessimistisk på deres vegne, da naturens kår er hårde, og antallet ikke er stort; han har dokumenteret, at der er mindst seks køer tilbage.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE