Topnyheder

Hvaler er blevet mindre, og det kan være et dystert varsel

Et nyt studie viser, at flere hvalarter er blevet markant mindre i størrelse. Det kan tyde på, at de er i fare for at uddø. Årsagen menes at være mennesket.

Ved at undersøge en række fangede hvalarter har forskere fundet ud af, at hvalerne er blevet mindre og mindre - sandsynligvis på grund af menneskets jagt på dem. Foto: Pixabay

I løbet af 1900-tallet blev flere hvalarter, som i dag er truede, mindre og mindre. Den mindskede kropsstørrelse kan bruges som et forvarsel om, at en art bevæger sig mod et kollaps.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie, hvori forskere har undersøgt gennemsnitsstørrelsen på fire hvaler jagtet af hvalfangere fra 1900 og frem til 1985, da et internationalt forbud trådte i kraft.

Ved at undersøge data på de dræbte hvaler fandt forskerne, at størrelsen på fire arter er skrumpet markant i løbet af anden halvdel af det 20. århundrede i takt med den øgede jagt på hvalerne.

Analyser viser eksempelvis, at den gennemsnitlige størrelse på de indfangede kaskelothvaler er skrumpet med fire meter fra 1905 til 1980. Man kan ikke med sikkerhed sige, at den lavere kropsvægt skyldes menneskets jagt, men det er forskernes teori, da den nøjagtig samme udvikling er set hos fisk, der er blevet overfisket.

Det kan bruges til at forudsige fremtidige kollaps

Ideen med studiet udsprang også af, at hovedforfatteren, dr. Chris Clements fra University of Zürich, tidligere har foretaget undersøgelser, der indikerer, at en faldende kropsvægt hos individer tyder på, at bestanden nærmer sig et kollaps.

- Vi ved, at hvaler blev fanget over en meget lang periode, vi ved, at de blev overfisket, og vi ved, at bestanden er styrtdykket på grund af overforbruget, og vi ved også, at der er blevet indsamlet gode data, siger medforfatter professor Mark Hindell fra Institute for Marine and Antarctic Studies ved University of Tasmania, til ABC News Australia.

Hovedforfatteren, Chris Clements, forklarer til BBC, at studiet viser, at man ved at undersøge dyrenes kropsvægt på forhånd kan blive varslet om, at en bestanden er på vej mod et kollaps. Faktisk var tegnene der op mod 40 år, før bestandene kollapsede. Dermed kan man - ved at holde øje med dyrenes størrelser - nå at handle, før det er for sent.

Forskerne undersøgte blåhvalen, finhvalen, kaskelothvalen og sejhvalen - alle er blevet mindre i løbet af 1900-tallet.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Nature Ecology and Evolution.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE