Topnyheder

I år 2100 kan to mia. mennesker være på flugt fra klimaforandringer

Klimaforandringer og mangel på ressourcer kan føre til en massiv flygtningestrøm. Folk i kystbyer er særligt udsatte på grund af det stigende hav.

Krigen i Syrien er medvirkende til en historisk stor flygtningestrøm - fremtiden vil dog byde på langt flere flygtninge, vurderer forskere. Foto: Bengin Ahmad/flickr

I år 2100 vil ca. to milliarder mennesker være på flugt fra klimaforandringerne og mangel på ressourcer. Det svarer til knap en femtedel af klodens befolkning til den tid.

Sådan lyder prognosen i et nyt studie fra Cornell University.

- Vi kommer til at have flere mennesker på mindre land, og det sker, før vi tror det, siger studiets hovedforfatter Charles Geisler, der er professor emeritus i udviklingssociologi ved Cornell.

Han nævner, at der er flere årsager til problemet: Befolkningstallet vokser, kystområder bliver oversvømmet på grund af stigende hav og flere stærke storme, krige hærger, naturressourcer er udtømmes, og flere områder bliver omdannet til ørken.

FN-fremskrivninger viser, at befolkningstallet i år 2100 vil ligge på cirka 11 milliarder, og det skaber et større pres på landområderne, hvilket i sig selv kan føre til konflikter.

Vi skal bremse klimaforandringerne

Den bedste måde at løse problemet på er at mindske den globale opvarmning, siger Charles Geisler:

- Presset er på os til at fastholde udledningen af drivhusgasser på det nuværende niveau. Det er den bedste sikkerhedsforanstaltning mod klimaforandringer, det stigende hav og de katastrofale konsekvenser, der sandsynligvis vil ske såvel ved kysterne som inde i landet i fremtiden.

Studiet bliver i juli publiceret i tidsskriftet Land Use Policy.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE