Topnyheder

CO2-niveauet slår rekord. Igen

Mængden af CO2 i atmosfæren stiger hastigt og slår atter rekord. Det har sandsynligvis aldrig været så højt, mens det moderne menneske har levet.

CO2-niveauet i atmosfæren er sandsynligvis det højeste i mindst 400.000 år. Foto: Pixabay

I maj nåede CO2-niveauet i atmosfæren et rekordhøjt niveau for måneden på 409,65 ppm (partikler per million). Det viser data fra målestationen Mauna Loa ifølge det amerikanske klimainstitut National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa), oplyser mediet Climate Central.

Til sammenligning målte Mauna Loa i maj 1958 et niveau på 317,5 ppm, og før den industrielle revolution var niveauet nede på 280 ppm. I takt med industrialiseringen er niveauet steget med over 40 pct., og rekorden blev nået i april, da målestationen på et tidspunkt målte et niveau på 410,28 ppm - aldrig før niveauet været så højt, mens målingerne har stået på.

Illustrationen viser, hvordan gassen CO2 bevæger sig i atmosfæren. Data og illustration: Nasa

Den største årlige stigning af CO2 i atmosfæren var i 2015, mens 2016 bød på den næsthøjeste årlige stigning. Generelt er koncentrationen af CO2 i disse år så høj, at den sandsynligvis ikke har været højere i mindst 400.000 år.

I et studie, som forskere ved tre universiteter udgav tidligere på året, lød konklusionen, at vi er ved at skabe et klima, der ikke er set lignende i 420 millioner år.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE