Topnyheder

En tredjedel af verdens befolkning lider nu under livstruende hedebølger

Siden 1980'erne er risikoen for hedebølger steget. Udviklingen vil fortsætte, fordi mængden af drivhusgasser i atmosfæren nu er så høj, viser et nyt studie.

En tredjedel af Jordens befolkning er nu udsat for livstruende hedebølger, og tallet vil fortsætte med at stige på grund af global opvarmning. Det skriver The Guardian.

Ifølge studiet er risikoen for varmerelaterede sygdomme eller dødsfald steget støt siden 1980, og nu lever omtrent 30 pct. af klodens befolkning i områder, hvor temperaturerne kan være dødeligt høje mindst 20 dage om året. Antallet af mennesker i sådanne områder vil stige til 48 pct. i år 2100 - og det er det positive udfald, hvis vi formår at skære drastisk i vores udledning af drivhusgasser. Sker det ikke, vil omtrent trefjerdedele af klodens befolkning til den tid leve i områder med dødelig varme, vurderer forskerne.

- Med hensyn til hedebølger er vores muligheder nu mellem skidt eller forfærdeligt, siger Camilo Mora, ansat ved University of Hawaii og hovedforfatter bag studiet, ifølge The Guardian.

Andet nyt studie viser også stigende risiko

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Nature Climate Change, er bl.a. baseret på cases af over 1.900 tilfælde af mennesker, der er døde på grund af hedebølger i 36 lande i løbet af de seneste fire årtier. Ved at vurdere varmen og luftfugtigheden kunne forskerne udarbejde en tærskel for, hvornår omstændighederne bliver dødelige for mennesker.

- Konsekvenserne ved globale klimaforandringer er ikke et fremtidsscenario. Det er virkelighed, og det mærkes nu overalt på planeten, siger Amir AghaKouchak, lektor og medforfatter til studiet.

Et andet nyt studie fra University of California har konkluderet, at risikoen for, at over 100 mennesker i Indien dør på grund af en hedebølge, er fordoblet i løbet af de seneste 50 år på grund af global opvarmning.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE