Topnyheder

Trump-regeringen fjerner beskyttelse af grizzlybjørnen

De 700 grizzlybjørne, der lever i den amerikanske nationalpark Yellowstone, bliver fjernet fra listen over truede dyrearter. Advokater truer med sagsanlæg.

I løbet af 42 år er bestanden af grizzlybjørne i den amerikanske nationalpark Yellowstone National Park steget fra 136 til godt 700 individer. Derfor mener den amerikanske regering, at bjørnen nu skal fjernes fra listen over truede dyrearter, The Endangered Species Act. Det skriver flere amerikanske medier.

- Denne bedrift står som en af USA's største bevaringssucceser; kulminationen på årtier af hårdt arbejde og dedikation på vegne af staten, stamme-, føderale og private partnere, siger indenrigsminister Ryan Zinke ifølge thehill.com.

- Det er godt at se grizzlybjørnen er kommet sig og bliver fjernet fra listen over truede dyrarter, siger Montanas republikanske senator, Steve Daines ifølge thehill.com.

Truer med sagsanlæg

Naturorganisationer deler imidlertid ikke republikanernes begejstring.

Præsidenten for Defenders of Wildlife gruer for, hvad der vil ske med bjørnen, efter at den fjernes fra listen, mens en forsker ved Natural Resources Defense Council (NRDC) vurderer, at bjørnen stadig er i risikozonen.

- Vi kan ikke lade årtiers arbejde og investeringer for at redde bjørnene gå tabt, siger Sylvia Fallon, forsker ved NRDC.

Miljøadvokaterne ved Western Environmental Law Center planlægger at sagsøge regeringen for dens beslutning.

- Vi mener ikke, at den (beslutningen, red.) er videnskabeligt funderet. Hvorfor ikke vente 10 år? Jeg forstår ikke hastværket, siger advokat Matt Bishop ifølge CNN.

Også advokatfirmaet Earthjustice vil se nærmere på beslutningen.

Når beslutningen bliver effektueret, betyder det, at grizzlybjørne, der bevæger sig uden for Yellowstone National Parks zone, må jagtes i henhold til loven i de pågældende stater, som nationalparken spreder sig over; Montana, Idaho og Wyoming.

Stater kan også tillade jagt på bjørnene i parken, så længe bestanden holder sig over 600.

Grizzlybjørne, der lever vildt uden for nationalparken, vil ikke blive berørte af den politiske beslutning og beskyttes dermed fortsat.

Se et nyhedsindslag om sagen øverst i artiklen.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE