Topnyheder

Polen vil fjerne fredning af Europas sidste urskov

Den polske regering kæmper for at fælde endnu mere af Europas sidste urskov. En del af skoven er fredet af Unesco, men fredningen er ulovlig, hævder landets miljøminister.

Białowieża - en polsk del af Europas sidste urskov, der bl.a. huser kontinentets tungeste pattedyr; den sjældne europæiske bison - skal have frataget sin fredning. Det mener Polens miljøminister Jan Szyszko.

- Białowieża-skoven modtog Unescos naturarvsstatus ulovligt og uden forudgående konsultation med lokalsamfundet, siger Jan Szyszko ifølge EurActiv og nyhedsbureauet AFP.

Regeringen har nu indgivet en officiel klage over fredningen, der forbyder menneskelig intervention.

Rummer 20.000 dyrearter

Regeringen valgte sidste år at tillade fældning af dele af skoven - angiveligt for at modkæmpe truslen fra en særlig barkbille, der er ved at sprede sig i skoven, men både forskere og miljøforkæmpere har protesteret mod tiltaget.

Jan Szyszkos udtalelse falder blot to uger før, at Unesco afholder sin årlige verdensarv-konference - netop i Polen. Unesco har også udtrykt bekymring over fældningen og truet med at gå rettens vej.

Białowieża er en del af Europas sidste urskov, som for 8.000-10.000 år siden strakte sig over det meste af Nordøsteuropa. Urskoven rummer 20.000 dyrearter og har Europas højeste træer, som er ca. 50 m. 16 pct. af skoven på Polens side er totalfredet - indtil videre.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE