Topnyheder

Levende heste skal rejse 9.000 km for at blive slagtet

Hundredvis af heste rejser hvert år fra Canada til Japan for at blive slagtet. Myndighederne får nu kritik fra en tidligere ansat over hestenes rejseforhold.

De canadiske fødevaremyndigheder bryder deres egne regler, når hundredvis af heste hvert år proppes ind i transportbokse for at blive fløjet til Japan, hvor de slagtes.

Sådan lyder kritikken fra dyrlæge Maureen Harper, der selv er tidligere ansat ved fødevaremyndigheden Canadian Food Inspection Agency (CFIA). Det skriver det canadiske medie globalnews.ca.

- CFIA vender det blinde øje til deres egne regler. De propper dem (hestene, red.) sammen som sardiner i en dåse, siger Maureen Harper ifølge mediet.

Ifølge loven skal heste på over 142 cm rejse separat, og deres transportbokse skal være så høje, at de ikke støder hovederne mod dem. CFIA oplyser dog, at hestene rejser sammen i bokse, hvis dyrlæger på stedet vurderer, at de kender hinanden i forvejen og dermed kan begå sig sammen.

Ifølge Maureen Harper bliver hestene dog som regel læsset så hurtigt ind i boksene, at dyrlægerne umuligt kan vide, hvilke heste der i forvejen kender hinanden.

Dyr må rejse i 36 timer uden mad og drikke

CFIA afviser kritikken.

- CFIA's inspektører arbejder omhyggeligt for at håndhæve Health of Animals Act and Regulations for at sikre, at alle dyr inklusiv heste har den rette certificering, er i stand til at rejse og blive transporteret humant, siger Maria Kubacki fra CFIA til globalnews.ca.

Ifølge den canadiske lovgivning må heste rejse i op mod 36 timer uden mad og drikke. For kvægs vedkommende er det op mod 52 timer. Lovgivningen er blevet kritiseret af både organisationer og kødindustrien selv for at være utilstrækkelig og forældet.

Sidste år blev godt 300 levende heste transporteret fra Winnipeg, Canada, til Japan, hvor deres kød anses som en delikatesse. En sidste rejse på 9.000 km.

Øverst: Se optagelser af heste blive læsset på et fly i lufthavnen i Calgary, Canada.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE