Topnyheder

Rumænien forbyder vilde dyr i cirkusser

Adskillige lande rundt om i verden har efterhånden forbudt, at vilde dyr optræder i cirkusser - seneste i rækken er Rumænien. I Danmark er nogle vilde dyr, herunder elefanter, stadig tilladt.

Mindst 18 lande verden over har nu forbudt vilde dyr i cirkusser, efter at Rumæniens regering netop har vedtaget et forbud.

Ifølge mediet phys.org forbyder loven, at man lader vilde dyr optræde, hvad enten de er født i fangenskab eller fanget i naturen, og forbuddet gælder, uanset hvor tamme dyrene er. Cirkusserne har nu 18 måneder til at udfase brugen af vilde dyr i deres shows. I visse tilfælde har de dog lov til at bruge delfiner og eksotiske fugle.

- Vores samfund udvikler sig, konstaterer Magor Csibi, leder af Verdensnaturfonden Rumænien, i en udtalelse ifølge phys.org.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer Danmark til at følge trop

Forbuddet kommer, efter at en brand tog livet af 11 dyr, der stod opstaldet hos et rumænsk cirkus - efterfølgende skrev over 60.000 borgere under på en underskriftsindsamling om at indføre et forbud.

Det eneste, loven nu mangler, er præsident Klaus Iohannis' underskrift. Når pennestrøget er sat, kan det koste cirkusejere op mod ét års fængsel at bryde loven.

Herhjemme er det fortsat lovligt at bruge visse vilde dyr til underholdning, herunder elefanter og zebraer. I 2015 afviste Venstres dyrevelfærdsordfører, Erling Bonnesen, et forbud:

- Det er et populistisk slag i luften, og vi har i Venstre ingen planer om at forbyde vilde dyr i cirkusser i Danmark, sagde han til Ritzaus Bureau.

Dyrenes Beskyttelse håber stadig på et forbud, og med nyheden om Rumæniens nye lov opfordrer foreningens direktør Britta Riis de danske politikere til at følge trop.

Øverst: En video fra den britiske dyreværnsorganisation RSPCA sætter fokus på vilde dyrs forhold i virkusser.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE