Topnyheder

Dyrenes Beskyttelse om populær dyrelov: Vil næppe virke i Danmark

En lov, der skal bremse hvalpefabrikker, breder sig blandt amerikanske byer. Den giver mening i USA, men vil næppe fungere i Danmark, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

En dyrelov, der skal hjælpe dyr på internater med at finde nye familier og samtidig bremse hvalpefabrikker giver god mening i USA, men den vil næppe få den ønskede effekt herhjemme. Sådan lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, efter at Sacramento er blevet den næste i rækken af amerikanske byer, der kræver, at dyrehandler udelukkende sælger hunde, katte og kaniner fra internater frem for kommercielle avlere.

Hensigten er at sætte en stopper for bl.a. hvalpefabrikker, hvor hundene lever under kritisable forhold. Problemet med hvalpefabrikker findes også herhjemme, men Dyrenes Beskyttelse mener ikke, at en lovgivning som den i USA vil afhjælpe problemet, da det i Danmark allerede er forbudt at sælge hunde og katte i dyrehandler.

- Jeg mener, at loven giver god mening i USA, hvor overfyldte internater derved kan blive aflastet på den korte bane, og dyrene hurtigere kommer ud til nye hjem. Internaterne kan få frigivet kapacitet og således hjælpe endnu flere dyr, siger Jens Jokumsen, der er chefkonsulent med fokus på familiedyr ved Dyrenes Beskyttelse, til Globalen.

- Overordnet mener jeg, at man i stedet skal tage fat om nældens rod og kigge på årsagen til, at alle de dyr havner på internater. Hvorfor ender de der, og hvordan kan den tilstrømning begrænses? Det er fint, at de dyr, som er på internaterne nu komme videre via en dyrehandel, men bliver kilden til problemet ikke løst, er det kun symptombehandling, tilføjer han.

Tror ikke på effekten

Han tror ikke, at en sådan lov herhjemme vil få den ønskede effekt.

- Er der en efterspørgsel fra hvalpekøberne, så skal hvalpefabrikkerne nok finde en vej ud til forbrugerne. Hvis dyrehandlerne ikke er hvalpefabrikkernes kunder, bliver der bare et led mindre ud til hvalpekøberne.

Jens Jokumsen nævner desuden, at danskerne generelt er gode til at adoptere dyr fra internater, så de sidder sjældent længe og venter på et nyt hjem. Han minder samtidig om, at man skal være opmærksom på, at dyr fra internater kan have hårde oplevelser med i bagagen, og at de derfor kan have særlige behov, der skal tilgodeses.

Uklart om V bakker op

Venstres dyrevelfærdsordfører Erling Bonnesen anerkender problemet med hvalpefabrikker og siger til Globalen, at han håber, at kontrolsystemet kan afhjælpe problemet:

- Det vi har set med ulovlige forhold med danske hvalpe er selvfølgelig uacceptabelt. Det er ufatteligt, at nogen kan opdrætte dyr under ulovlige og dårlige forhold. De, der ikke kan finde ud af det, skal rammes af kontrollen og forhindres i det. Jeg håber, at kontrollen kan gøre en del.

Til spørgsmålet om den konkrete lov i USA kunne være noget, som man ville indføre i Danmark, svarer han:

- Det kan selvfølgelig være interessant at se, hvad de gør i udlandet. Jeg udelukker ikke noget, men jeg vil ikke forhandle gennem pressen. Vi skal tage de gode ideer med til forhandlingsbordet. Alle gode indspark er velkomne.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE