Topnyheder

Tyskland og Tjekkiet vinker farvel til pelsdyravl

Tjekkiet forbyder pelsdyravl, mens Tyskland nærmest har umuliggjort produktionen. Ni europæiske lande har nu forbudt pelsdyravl.

Flere og flere lande indfører nu forbud mod pelsdyravl. Her ses en mink på en farm i Letland. Foto: Dzīvnieku brīvība/flickr

I løbet af få uger har politikerne i både Tjekkiet og Tyskland taget skridt, der skal sætte en stopper for pelsdyravl. I Tjekkiet skal produktionen være udfaset ved udgangen af 2019, hvilket er tre år tidligere, end pelsindustrien havde kæmpet for. I Tyskland sker udfasningen over fem år. Det oplyser dyreværnsorganisationen Anima i en pressemeddelelse.

- Det er fantastisk, at stadigt flere lande tager ansvar for at stoppe pelsfarme, hvor aktive rovdyr lever hele livet i små bure. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt, og forhåbentlig vil det gøre indtryk på de danske politikere, når så mange toneangivende lande dømmer minkavl ude, siger Animas kommunikationschef Thorbjørn Schiønning.

Tyskland har tidligere forsøgt at opstille en række vidtrækkende velfærdskrav til pelsdyravlerne, hvilket fik branchen til at lægge sag an. Det vil stadig være muligt at avle pelsdyr på dispensation, hvis man vil opfylde kravene, men de er ifølge dyreværnsorganisationen Peta så strikse, at det næppe kan betale betale sig. Flere lande har forbud mod visse typer pelsdyravl, bl.a. forbyder Danmark avl med ræve, men tillader minkavl.

Folk bakker op om forbuddet

En meningsmåling foretaget af YouGov i maj viser, at også danskerne er imod pelsdyravl; 55 pct. er modstandere af produktionen, i modsætning til blot 17 pct. som bakker op. Resten er neutrale eller har svaret "ved ikke". På det tjekkiske netmedie Novinky.cz bakker læserne også op: En måling på siden, som over 7.600 har svaret på, viser, at 71,2 pct. bakker op om det tjekkiske forbud.

Tidligere i år har Japan og Kroatien indført lignende forbud. De ni europæiske lande, der forbudt pelsdyravl helt er England, Holland, Tjekkiet, Østrig, Slovenien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kroatien og Makedonien. Se et kort over de enkelte landes hele eller delvise forbud her.

Schweizisk tv har tidligere besøgt de danske minkfarme - se videoindslaget her.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE