Topnyheder

Politikere, der pressede Trump til klima-exit, har fået millioner fra olieindustrien

En gruppe republikanere, der i et brev har opfordret præsident Donald Trump til at forlade Paris-aftalen, har stærke økonomiske bånd til fossilindustrien.

Det vakte global opsigt og afstedkom bred kritik, da USA's præsident Donald Trump forleden offentliggjorde, at han vil trække landet ud af klimaaftalen fra Paris - muligvis med henblik på at genforhandle aftalen.

Blandt Trumps stab og i baglandet har der været uenighed om beslutningen, bl.a. ønskede udenrigsminister Rex Tillerson, at landet forblev i aftalen. På den anden side har 22 republikanske senatorer i et brev forsøgt at presse Trump til at forlade aftalen.

"Vi opfordrer dig kraftigt til at lave et rent brud fra Paris-aftalen", står der bl.a. i brevet.

Republikanerne modtager langt flere oliepenge end Demokraterne

Siden 2012 har de 22 senatorer bag brevet sammenlagt modtaget 10.694.284 dollars i kampagnestøtte fra olie-, gas- og kulindustrien. Det skriver The Guardian, der har fået sine data fra Center for Responsive Politics.

Brevets afsendere tæller bl.a. klimabenægter James Inhofe, som selv har modtaget i alt 529.550 dollars ved valgene i 2012, 2014 og 2016. I 2016 modtog Republikanerne i øvrigt 15 gange så mange penge fra den fossile industri som Demokraterne - samtidig er Det Republikanske Parti overvejende modstander af en aktiv klimapolitik og skeptisk over for klimaforskningen modsat Det Demokratiske Parti, der ønsker handling på området og har større tillid til klimaforskningen.

Førnævnte James Inhofe gjorde sig bemærket, da han i 2015 tog en snebold med ind i Senatet og brugte den som sit eget modbevis på global opvarmning.

"Det er meget, meget koldt udenfor," sagde han og kastede snebolden fra sig (se episoden i videoen øverst i artiklen).

Målinger fra fire forskellige meteorologiske institutter - to amerikanske, et britisk og et japansk - viser imidlertid, at klodens gennemsnitstemperatur ér stigende.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE