Topnyheder

Mathias og hans hund vil hjælpe landmænd: "Ingen dyreunger er tjent med at dø på den måde"

Adskillige rålam dør hvert år i maskinerne, når landmændene slår græsset i deres marker. Det vil en 26-årig og hans hund nu forsøge at stoppe - gratis.

Mathias Thorsø og hans hund Freja tilbyder landmænd at gennemgå deres marker for rålam. Foto: Mathias Thorsø

26-årige Mathias Thorsø havde ikke forestillet sig, at hans Facebook-opslag skulle nå så vidt omkring, men han ramte tilsyneladende ind i en problemstilling, som ligger mange nær.

I opslaget tilbyder han, at han og hans etårige hund Freja gratis afsøger landmændenes marker for rålam, inden græsset slås, så lammene, der ofte lægger sig i det høje græs, bliver skræmt væk og dermed undgår det dødelige møde med landmandens maskine.

Hidtil er tilbuddet blevet delt 565 gange og har fået næsten 600 positive tilkendegivelser. Ideen fik han, da han så flere og flere opslag på Facebook om landmænd, der havde ramt rålammene i marken.

- Der er jo ikke nogen dyreunger, der kan være tjent med at skulle dø på den måde. Der er masser andre trusler, som er naturens veje, men ikke lige det her maskineri, siger Mathias Thorsø til Globalen og fortæller, at han har fået "mange henvendelser".

Han er bl.a. blevet kontaktet af en landmand, som to år i træk er kommet til at køre rålam over, og han regner med at få tjekket marker hos mindst fem landmænd henover sommeren.

Håber at inspirere andre

Han bor i Silkeborg, hvor han arbejder som mekaniker, og derfor prioriterer han også at hjælpe landmændene i nærområdet, men håber, at hans tilbud kan inspirere andre til at yde samme hjælp.

- Det handler bare om at gå det hele igennem - alle med en hund må jo have en interesse i det, for det er væsentligt sjovere for hunden at gå der end mange andre steder, siger Mathias Thorsø og understreger, at man skal kunne kalde hunden til sig eller have den i snor, så den ikke begynder at jage rålammet eller andre dyr i området.

Han ser det samtidig som god træning for sin hund Freja, som han træner til at kunne gå på jagt med, og forventer derfor at give samme tilbud næste år og fremefter.

- Det er super god træning for hende. Der er også mange, der har spurgt, hvad jeg skal have for det, men jeg skal ikke have betaling - jeg får jo også noget ud af det.

Det er ikke opgjort, hvor mange rålam, der hvert år mister livet til landmændenes maskiner, men Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer er sammen ved at undersøge omfanget af problemet. Formodningen er, at over 1.000 lam hvert år dør i ulykkerne.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE