Topnyheder

Hvaler hvisker til hinanden for at undgå rovdyr

Et danskledet studie viser, hvordan nyfødte hvaler forsøger at undgå at tiltrække sig unødig opmærksomhed - og menneskets adfærd omkring dem har stor betydning.

Nyfødte pukkelhvaler hvisker til deres mødre for at undgå at tiltrække sig opmærksomhed fra sultne spækhuggere eller fuldvoksne hanpukkelhvaler, der vil forsøge at parre sig med moderen.


Det viser et nyt studie ledt af forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med kolleger fra Australien og Skotland.

Forskerne satte lydoptagere på otte kalve og to mødre, indtil de faldt af igen efter et lille døgn, så data kunne undersøges. Resultaterne viser bl.a., at nyfødte pukkelhvaler kommunikerer med deres mødre ved hjælp af intime grynt og piben – langt fra den høje, iørefaldende sang hos hanpukkelhvalen.


Den stille kommunikation hjælper med at reducere risikoen for at blive overhørt af spækhuggere i nærheden, mener førsteforfatter på forskningsartiklen, Simone Videsen, fra Institut for Bioscience - Zoofysiologi, Aarhus Universitet:


"Spækhuggere jager unge pukkelhvalskalve ud for Exmouth-bugten (området, hvor de blev studeret, red.), så ved at hviske til sin mor, er det mindre sandsynligt, at kalven bliver hørt af spækhuggere, og den undgår også at tiltrækker hanpukkelhvaler, der ønsker at parre sig med dens mor og dermed forstyrre diegivningen."Menneskets larm er en trussel Resultaterne af undersøgelsen vil være en hjælp til bevarelsen af det vigtige område for pukkelhvaler og viser, hvor afgørende det er for hvalerne, at området holdes så stille som muligt. Forskning har tidligere påvist, at larmen fra skibstrafik kan få dødelige konsekvenser for hvaler og gøre sæler midlertidigt døve.


"Vores forskning viser, at mødrene og kalvene sandsynligvis vil være følsomme over for stigninger i skibstøj. Fordi mor og kalv hvisker til hinanden, kan støj fra fragtskibe nemt overdøve de stille lyde, så de ikke kan høre hinanden, " siger Simone Videsen, der mener, at den nye viden om diegivningen hos pukkelhvaler hjælper med at forstå deres adfærd, så man kan målrette bevarelsesindsatsen mere effektivt.


Pukkelhvaler formerer sig langsomt. Hunnerne er drægtige i omkring et år, og kalvene – som er fem meter lange ved fødslen – bliver hos deres mødre, indtil de er et år gamle. I løbet af de første uger af deres liv kan kalvene vokse med op til én meter om måneden.


Studiet er publiceret i tidsskriftet Functional Ecology.


Hør en lydoptagelse af hvalerne her eller i videoen øverst i artiklen.Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE