Topnyheder

Analyse: Vestens klimaindsats er "bekymrende"

USA og Australiens klimapolitik er på tilbagetog, EU's er "bekymrende", og ulandenes kamp mod skovfældning falder fra hinanden. Kun Indien og Kina viser positive takter.

De senere år er der flere steder i verden afholdt folkelige klimamarcher - her en i 2012. Foto: Nathalia Clark/flickr

De lande, der med udledningen af drivhusgasser gennem tiden har bidraget mest til klimaforandringerne, er blandt dem, der nu udviser en bekymrende mangel på handling.

En ny analyse fra klimasiden Climate Central viser, at det faktisk kun er Indien og Kina, som har en "positiv" klimapolitik. EU's, Canadas og en stor del af Sydamerikas klimapolitik er "bekymrende", og helt skidt står det til med USA, Rusland, Australien, en række lande i det sydøstlige Asien og Afrika, hvor Climate Central betragter politikkerne som "alarmerende".

Ifølge Climate Central ses den mest tydelige tilbagegang i USA, hvor Donald Trumps pro-fossile politik dominerer og en tilbagerulning af en række klima- og miljømæssige tiltag lurer i horisonten.

- USA er ikke alene i sit tilbagetog. De europæiske politikere er ikke villige til at implementere vidtgående tiltag for at tackle klimaforandringerne. Den australske klimapolitik falder fra hinanden. Den internationale kamp mod at mindske skovrydningen i de tropiske lande fejler," skriver Climate Central.

EU er uambitiøs

Godt nok har EU besluttet at skære CO2-udledningen med 40 pct. i 2030 i forhold til 1990-niveauet, men det er næppe nok til at modvirke klimaforandringerne tilstrækkeligt, da indholdet af CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren allerede er øget betydeligt. Samtidig modarbejder enkelte medlemslande, særligt Polen og Ungarn, klimapolitikken.

- Jeg forventer, at EU vil holde sig til sit mål om at reducere emissionerne i 2030 med 40 pct., men at man ikke vil gå videre end det, siger Louise van Schaik, leder af bæredygtighedscentret ved Netherlands Institute of International Relations, til Climate Central.

EU er ved at forhandle en ny klimalov, der skal dække 60 pct. af unionens CO2-udledning og vil sætte bindende mål for transport-, bygnings-, landbrugs og affaldssektoren i perioden 2021-2030, og her har en analyse fra marts af de enkelte landes ambitioner og politiske ønsker sendt Danmark ned mod bunden bag lande som Estland, Ungarn og Slovakiet.

Analysen konkluderede også, at ingen af landene har målsætninger, der matcher, hvad der ifølge klimaaftalen fra Paris er nødvendigt for at holde den globale opvarmning på maksimalt 2 grader celsius.

Kina er foran sin egen målsætning

Climate Centrals nye analyse kritiserer desuden Australien for at have skrottet sin CO2-afgift, samtidig med at regeringen overvejer at give offentlige støttemidler til en stor kulmine. Desuden vurderes det negativt, at skovrydningen i Amazonregionen i Sydamerika er tiltaget i både 2015 og 2016, mens lignende problemer ses i det sydøstlige Asien og centrale Afrika.

Kun Indien og Kina fremhæves positivt af Climate Central. Indien arbejder på at udbygge sit netværk af solceller markant, og der sker noget på både lokal og nationalt plan inden for grøn energi. En del af det er dog afhængigt af støtte fra de velstående nationer, så det kan få store konsekvenser, hvis eksempelvis USA vælger at trække sin klimabistand.

Kina har længe haft rollen som produktionsland for Vesten og dermed øget sin udledning af drivhusgasser markant de seneste årtier. Landets regering forventer dog at skabe 13 mio. grønne job senest i 2020, og det går hurtigere end forventet med at opfylde de grønne målsætninger, viser en opgørelse fra World Resources Institute.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk