Topnyheder

Vores larm gør sæler midlertidigt døve

Larmen på befærdede skibsruter er så høj, at sæler bliver midlertidigt døve, viser ny forskning. Det tyder også på, at vores larm giver hvaler indre blødninger.

Sæler bliver udsat for massiv larm fra skibene, viser en ny undersøgelse. Foto: Pixabay

Larmen nær de mest befærdede søveje ved Storbritannien svarer til at bo i centrum af en storby, og det er med til at gøre sæler midlertidigt døve. Det viser et nyt studie, skriver Press Association.

"Ligesom mennesker, der lever i travle, larmende byer, lever nogle sæler i områder, hvor der er en masse skibstrafik og dertilhørende larm," siger en af studiets forfattere dr. Esther Jones fra University of St. Andrews.

Hun fortæller, at Storbritannien har nogle af verdens mest travle søfartsruter, og at larmen er tiltaget de seneste 30 år.

Vil forske i adfærdsændringer

I forbindelse med studiet kortlagde forskerne først larmen og undersøgte derefter 28 sæler for den formodede larm, som de ville blive udsat for i områderne. For 20 af dem var larmen så høj, at det ville medføre midlertidigt tab af høreevne.

Esther Jones siger, at urbaniseringen af havene kun vil fortsætte, og at man derfor bliver nødt til at tænke på de larmende konsekvenser i fremtidige planer for havbeskyttelse og søfartsruter. Hun mener, at det næste skridt for forskerne er at forske i, hvordan larmen kan påvirke sælernes adfærd.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Applied Ecology.

Konsekvenser for hvalerne

Der kan også være store konsekvenser for hvalerne, når de udsættes for menneskers larm. Eksempelvis har man fundet ud af, at de truede rethvaler ofte ikke kan høre hinanden på grund af støjen, og hvalforsker Ken Balcomb har opdaget en sammenhæng mellem strandede hvaler og ekstrem støj i nærheden. Han fik undersøgte 17 strandede hvaler fra en strand på Bahamas, og resultaterne viste, at hvalerne havde indre blødninger omkring hjernen og ørerne - samtidig havde der i nærheden været støj fra sonarudstyr på krigsskibe.

Michael Jasny, chef for Marine Mammal Protection Project ved organisationen Natural Resources Defense Council, har været en af kræfterne bag dokumentarfilmen Sonic Sea om problematikken. Til mediet fastcoexist.com har han tidligere udtalt:

"Havet er ved at blive industrialiseret, og det har en omfattende effekt på den akustiske verden, som hvaler og andre havdyr er nødt til at kunne trives i."

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE