Topnyheder

Gamle sygdomme bliver vækket i den smeltende is

I takt med at permafrosten smelter, vækkes gamle, potentielt livstruende sygdomme til livs igen efter at have være nedfrosset i adskillige år. Klimaændringerne spreder også nutidige sygdomme.

Farlige sygdomme gemt væk i permafrosten kan blive vækket, når isen smelter på grund af global opvarmning. Foto: Wikimedia Commons

I august 2016 i en fjerntliggende del af den siberiske tundra nær den Arktiske Cirkel mistede en 12-årig dreng livet, mens mindst 20 personer blev indlagt efter at være blevet smittet med miltbrand.


Teorien lyder, at et rensdyr 75 år forinden var død af miltbrand, hvorefter det blev fanget under et frostdække. Her lå det velbevaret, indtil en hedebølge ramte området i sommeren 2016, hvilken fik permafrosten til at smelte, og miltbrandbakterien blev vækket af sin dvale og spredt til den omkringliggende jord og vandet. Ud over menneskene blev over 2.000 rensdyr smittet. Det skriver BBC.


Fremtiden kan byde på langt flere af sådanne hændelser, frygter forskere. Bl.a. advarede to forskere i et studie fra 2011 om risikoen.


"Patogene vira, som kan smitte mennesker eller dyr, kan blive bevaret i gamle permafrostlag, herunder nogle som i fortiden har forårsaget globale epidemier," forklarer evolutionærbiolog ved Aix-Marseille University, Frankrig, Jean-Michel Claverie til BBC.


Normalt har det kun været det øverste lag af permafrosten, der er smeltet henover sommerperioden, men grundet global opvarmning begynder dybere lag, som har været frosne i tusindvis af år, også at smelte, og netop Arktis opvarmes hurtigere end noget andet område på kloden i disse år.De kan let sprede sig

Det er dog ikke alle mikroorganismer, der er levedygtige efter flere år i frossent tilstand, men miltbrandbakterien er særdeles hårdfør, hvorfor den kan klare sig i mange års kolde omgivelser. Derfor kan det også blive problem, at mange mennesker, der er døde af smitsomme sygdomme skabt af hårdføre mikroorganismer, ligger begravet i kolde områder, hvor sygdommene har ligget i dvale, og isen nu er ved at smelte.


Hændelsen i august 2016 fik det nordamerikanske medie Alaska Public Media til at spørge, om indbyggerne i Alaska skulle frygte noget lignende. Her udtalte Vladimir Romanovsky, ekspert i permafrost ved University of Alaska Fairbanks, at hvis man kan bevise, at mildtbrand blev spredt på grund af smeltende permafrost, vil det være "bekymrende".


"Denne frigørelse af farlige mikrober kan faktisk meget let sprede sig mod nord, fordi vi har mange fugle, der migrerer til alle mulige steder i verden. Så problemet er ikke kun lokalt - det kan også være globalt," sagde han.


I samme artikel svarede dr. David Morens, specialist i smitsomme sygdomme ved National Institutes of Health, dog, at han ikke var bekymret for miltbrand - eller andre sygdomme for dens sags skyld - fordi eksempelvis miltbrand er så hårdfør, at man finder den "praktisk talt alle vegne", da den bl.a. kan leve på jorden.


Han er mere bekymret for spredningen af sygdomme, som tidligere fandtes i begrænsede egne, men grundet klimaforandringerne får bedre vilkår i større dele af verden. Et studie har dog påvist, at malariaparasitten bliver mindre smitsom under højere temperaturer.Dyr bliver ramt af nye sygdomme I 2014 skrev mediet Science News for Students, at vilde dyr var begyndt at blive ramt af nye sygdomme, fordi opvarmningen smeltede isen og samtidig fik både dyr og smittekilder til at søge mod nye egne.


Bl.a. blev en større flok sæler i Canada smittet med en dødelig parasit, som de havde været afskærmet fra, lige indtil den naturlige barriere eroderede på grund af store mængder smeltevand.


Og i en tale til National Academy of Sciences' konference i 2013 udtalte dr. Jonathan Patz, at den globale opvarmnings største trussel også kunne være den mindste, med henvisning til at klimaforandringerne er med til at sprede myggen til flere egne, der oplever lunere vejr. Dengue-feber forekommer nu i den sydlige del af Texas, og malaria ses længere nordpå end hidtil.


Om spredningen af eksisterende sygdomme, sagde dr. David Morens til Alaska Public Media:


"Det er ikke, fordi de bliver skabt. Det er ikke, fordi de bliver gravet op fra permafrosten. De er her allerede, og vi mennesker gør ting, der inviterer dem indenfor, inficerer os og forårsager epidemier."


Af: Henrik Hindby Koszyczarek henrikhindby@globalen.dk